Орфей слязъл в Хадес през Дяволското гърло



Сгушил се в самото сърце на Родопите, Смолян и областта привличат като магнит с техните многобройни забележителности. Невероятната природа и гостоприемството на местните хора карат туристите да се връщат отново и отново. Около Смолян могат да се видят необикновени скални образувания. На входа на града откъм Пампорово е скалата, наречена Невястата (Турлука). С нея се свързва една древна легенда разказваща за млада и красива местна девойка, която била изгора на четник на Караджа войвода. Местният турски господар я харесал и я поискал за жена. Тя се съгласила, но искала преди самата венчавка да отиде на най-високата скала в местността и да се полюбува на гледката. Тръгнало момичето натам и когато стигнала извила гласа си като някоя нежна птичка. Тогава нейният възлюбен я чул и двамата избягали надалече. Оттогава това място е известно като "Невястата". В спомените на местните жители и възрастни хора скалата е символ още на саможертва и гордост. Другото скално чудо Момин камък се намира в близост до квартал Райково. Преди много, много години хубава мома на име Милица дълго време била заложница в Смолянския конак. Когато обаче той бил нападнат, тя намерила начин да се измъкне и тръгнала да бяга към планината. Спряла се на огромна скала, издигаща се точно над тогавашното малко селце. Станало някакво чудо и в миг момичето изчезнало. От този момент нататък там се извисява внушителен каменен блок, имащ очертанията на женско тяло. Към село Чокманово пък се издига величествен връх, който се казва Кральов камък. Преданията говорят, че от него след тежки боеве се хвърлил Кральо войвода. За да не бъде убит от турците решил сам да сложи край на живота си. Интересни форми има и скалата "Момата", ширеща се край село Широка лъка на около 24 км. от град Смолян. Тази скала наподобява фигурата на жена. Хората казват, че по тези земи живяла някога хубавата девойка Каня. Тъй като категорично отказвала да приеме мюсюлманската вяра, се качила на най-високото място в околността и отправила горещи молитви към Бог да я отърве от това нещастие. Тогава
Бог се смилил над нея и я вкаменил
Скалният феномен "Главата" е интересното скално образувание, което се забелязва в близост до село Широка лъка. Намира се по горския път за село Кукувица, на 100 м. от шосето. Погледнат от източната му страна, скалният блок има формата на глава на овен. Скалният феномен може да се види и от пътя Стойките - Девин.
В местността наречена Кичика край Рудозем пък, сред скалите има останки от тракийски времена. Там се намират руините на крепостта Козник. Местността често е била обект на посегателства от иманяри, които подмамени от легендите за скрито имане, копаели и разрушавали. До скалите има изградена екопътека, по която туристите могат да си направят излет или просто разходка, а има условия и за пикник. Кичика е една от най-красивите скални местности в Родопите.
В област Смолян е и Триградското ждрело, което е изключително живописен пролом на Триградска река. Ждрелото започва на около 1,5 км северно от село Триград на около 1180 метра надморска височина, където Триградска река влиза в пещерата Дяволското гърло и 530 м след това излиза като голям карстов извор. Същинското ждрело свършва при устието на Триградска река в Чаирдере на около 1020 м надморска височина, а целият пролом продължава още 4 - 5 км и завършва при устието на Мугленска река, вливаща се отдясно в Чаирдере.
Ако сте в района, не бива да пропускате и пещерата Дяволското гърло. Това е една от малкото пещери, която не блести с изящни образувания. Това, което привлича и омагьосва хората, е възможността да се докоснат до истинска стихия, до частица от тайнствения и страшен подземен свят. Входът на пещерата, наподобяващ дяволска глава, в гърлото на която се излива огромен ревящ водопад, от дълбока древност подхранва човешкото въображение и поражда множество легенди. Най-популярното предание е, че именно през Дяволското гърло се спуснал Орфей в подземното царство на Хадес, за да търси любимата си Евридика. Интересно е, че  нищо, пуснато във водите на Дяволското гърло, не излиза
от изхода на пещерата. Правени са множество експерименти с дървесни трупи и различни други предмети, които потъват безследно в подземната река.
Ягодинската пещера пък е една от най-дългите и най-интересните. Тя има 5 нива с обща дължина 10 километра. Превърната е в истинска туристическа атракция - с изградена 1100-метрова пътека, електрификация и изкуствен тунел 30 метра по ниско от естествения вход на пещерата. В залите могат да се видят чудни сталактити и сталагмити.
Без съмнение Чудните мостове или известни още като Скалните мостове, са едно от най-красивите природни творения в България. Уникалната забележителност се шири в Западни Родопи по течението на река Дълбок дол и свързва двата й живописни бряга. Извисява се на 1450 метра надморска височина, точно под връх Голям Перелик. Скалните чудеса са се образували под влиянието на река Дълбок дол, която е създала голяма водна пещера. С течение на времето таванът на пещерата пада, а останалите скални отломки били отнесени от течението на реката. И така под въздействието на природните сили били изваяни в мраморните скали два невероятни и забележителни естествени каменни моста. По-големият от тях има широчина към 15 метра и е дълъг към 100 метра. Има три красиви и съвършени по своята форма арки, най-голямата от които е с височина около 45 метра. Другият пък е дълъг 60 метра. Има и трети, който е доста по-малък, но той почти не е проучен, а точно под него се вливат водите на река Дълбок дол и извират три километра по-надолу.
Друго място, което привлича туристите край Смолян, е крепостта "Калето". Тя се намира в местността Турлука на около километър от панорамния път Пампорово - Смолян. Изходната позиция към крепостта е в непосредствена близост до манастирския комплекс "Св. Пантелеймон", откъдето започва и екомаршрут "Невястата".


Четете още:

🔴 Ето защо католици и православни се кръстят по различен начин  

🔴 Уникална отвара кара сърцето ви да работи като часовник

🔴 Капитан Петко войвода е роден на 18 декември 1844 г. в Доганхисар





Източник: Стандарт





Коментари

горе