Защо украсяваме елха на Рождество Христово



Блестящото коледно дръвче присъства във всеки дом на светлия празник Рождество Христово. То носи празнично настроение и допълва семейния уют, а историята на традиционната коледна елха датира от стари времена. Но някога замисляли ли сте се защо украсяваме именно елха на Коледа? 

Обичаят с украсяването на дърво тръгва от Древен Египет, където хората поставяли накити върху палмови клонки, символизиращи победата на живота над смъртта.

В началото се кичели клонки от ели и борове, като чак след 1597 г. започнали да декорират цели дървета. Постепенно елхите ставали все по-пищни, украсявали се с гирлянди, коледни играчки и светлини.

Според християнските вярвания на Рождество Христос идва на земята и носи със себе си частица от Небесното царство. Затова на елхата се поставят красиви украшения – като символ на отрупаното с плодове Райско дърво. Обикновено на върха на коледното дърво се поставя голяма звезда, която символизира пътеводната звезда, показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Спасителя. Самата украса е въпрос на индивидуален вкус, но най-често се слагат ангелчета, топки в различни цветове, захарни пръчки и понякога свещички. Най-използваните и типични коледни цветове са червеният и златният.

Според други вярвания пък Германия е първата страна, в която елхата става коледно дръвче. Старите германци вярвали, че в нея живее духът на гората, който ги закриля, а по-късно вечнозеленият цвят на клоните се превърнал в символ на вечната вяра в Христос. От тях дошла и идеята елхата да се украсява с играчки, светлини и под нея да се оставят много подаръци.

christmas-treedecoration
В Швеция елхата се украсява единствено от бащата

За първи път у нас коледна елха се появява в края на XIX век в Царския дворец в София. Поводът обаче не е Коледа, а новогодишен празничен бал, организиран от княз Александър Батенберг.

В България обичаят да се декорира елха идва от Русия. Руснаците донасяли коледни дръвчета в по-големите градове на България по време на Руско-турската освободителна война. Така елхата станала една от най-популярните коледни и новогодишни символи в България. В СССР през 1920-те елхата е забранена като религиозна традиция и едва в 1936 г. е разрешена отново, но не като коледна, а като новогодишна традиция.

В Швеция елхата се украсява единствено от бащата, като до раздаването на подаръците никой друг няма правото да я вижда.

Интересен обичай имат виетнамците, които вместо елха, украсяват клоните на прасковата. А в страните от Латинска Америка, коледното дръвче е заменено с палмово, отрупано с памук.

Вече и в Япония празничната елха е популярна, макар че повечето японци не са християни. В Китай пък с интерес ходят на църква и слушат празничните коледни литургии в католическите храмове.


Четете още:

🔴 Огън и лед в ювелирно шоу край Дунав (снимки)

🔴 Румен Радев отказва да състави правителство преди 22 януари

🔴 Валя Балканска пее в Петрич за Коледа





Източник: Кмета





Коментари

горе