Българин е вторият Марк Зъкърбърг, създаде нещо по-уникално от Фейсбук (снимки)Българин е вторият Марк Зъкърбърг, създаде нещо по-уникално от Фейсбук (снимки)

Софтуерният университет (СофтУни) е най-голямата и най-значимата образователна организация в сферата на програмирането, ИТ професиите и дигиталните компетенции в България. В обученията на СофтУни се включат между 2000 и 3000 души на месец и голяма част от тях трайно се захващат с дигитални професии, научи Novini.bg.

СофтУни организира над 100 учебни курса на година, включващи програмиране, софтуерни технологии, компютърна графика и дизайн, дигитален маркетинг и информационни технологии. Това е нещо като Марк Зъкърбърг и неговият Фейсбук, само че този път откритието се дължи на българина Светлин Наков и неговия университет, който подпомага млади таланти.

Софтуерният университет (СофтУни) организира безплатни курсове по програмиране за напълно начинаещи в 28 града из цяла България от януари 2017 г. 

СофтУни започват безплатно обучение в 28 града за IT специалисти. Този образователен проект бързо доказа, как предприемчиви новатори, начело със създателя му Светлин Наков не само дават професия на много хора, но и най-качественото обучение в сектора. Не случайно спечелиха 1-ва награда за "Иновации за развитие на таланти" и 2-ро за "Новатори в образованието" за 2016. Тези млади хора не само осмислиха мечтите си, но и реализираха тези на другите. СофтУни сами финансират проекта си, без европари или други дотации.

Светлин Наков и хората около него са едни съвременни будители. А мечтата им е един ден България да се превърне в силициевата долина на Европа.

„Сами задвижваме този проект, защото вярваме в каузата: да дадем шанс на всеки, които се интересува от технологии и дигитален свят, да опита програмирането безплатно!”, разказва Наков, за когото проектът е сбъдната мечта.

Целта на безплатното обучение е всеки, който има интерес към програмиране и технологии, да опита програмирането и се увери сам дали е за него и дали иска да се занимава сериозно. В безплатните обучения могат да се включат ученици, студенти и работещи, присъствено в следните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Добрич, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Велико Търново, Благоевград, Перник, Казанлък, Пазарджик, Враца, Видин, Кърджали, Габрово, Кюстендил, Търговище, Гоце Делчев,  Раковски, Белоградчик, Карнобат, Горна Оряховица.

Безплатните обучения по програмиране в цялата страна са вероятно най-значимият и най-мащабният образователен проект за софтуерната индустрия, който се е случвал в последните години. Очаква се в обученията да се включат над 5000 ученици, студенти и работещи, които ще опитат програмирането (присъствено или онлайн) и много от тях ще се запалят по ИТ професиите.

Целта на кампанията е даде не само знания и умения, но най-вече професия, работа и бъдеще на хиляди млади хора от всички краища на България.

Обученията по програмиране за начинаещи включват присъствени и онлайн занятия. На присъствените занятия се обяснява нов материал и се решават практически задачи под надзора на преподаватели, асистенти и ментори.

Участниците в София получават безплатно и личен ментор, който да им помага персонално за задачите (в лична среща, по FB, Skype и други канали).

Онлайн участниците получават видео уроци и наставления за самостоятелна практическа работа вкъщи, съчетани с непрестанна помощ онлайн.

Курсът по програмиране за абсолютно начинаещи е изключително практически, с много писане на код и решаване на задачи по програмиране от практиката. Всяка решена задача се оценява автоматично от онлайн системата "SoftUni Judge" и резултатите излизат на момента (в реално време).

Курсът е изключително старателно подготвен и в него е натрупан опит с вече над 70 учебни групи за последните 3 години.

Целият начален курс по програмиране се провежда на български език. Учебните занятия, учебните материали (презентации, задачи, решения, инструкции, видео), учебната система, форумът и всички останали ресурси са на български език.

Курсът е подходящ за ученици от 4 клас нагоре, както и за студенти, работещи друга професия, безработни и всички желаещи (дори пенсионери).

В безплатния курс се изучават основите на програмирането: работа с данни, проверка на условия, използване на повторения (цикли), като се набляга на развиване на алгоритмично мислене чрез решаване на стотици практически задачи. Използва се езикът C# и средата за разработка Visual Studio.

Обученията по основи на програмирането завършват с незадължителен изпит по практическо програмиране, върху изучавания в курса учебен материал, който служи за прием в Софтуерния университет. Който се запали по програмирането и усети, че му харесва да се занимава с писане на код, може да продължи образованието си в СофтУни, където го очаква задълбочена 2-годишна програма, която завършва с професия и работна позиция в софтуерна фирма.

Лична кауза на създателя му Светлин Наков и каузата на #СофтУни е да създадат 100 000 работещи в ИТ сектора в България до 2025 г., което да ни приближи към голямата цел: България – силициева долина на Европа, център за високи технологии, иновации и предприемачество.

Светлин Наков: „Аз вярвам, че трябва да даваш, за да получаваш! За да си успешен, трябва да правиш нещо, което е полезно за много хора, не само за теб. Именно такава е нашата кауза: да дадем професия и работа на хиляди, да им направим добър живота, като им дадем елитна професия и добра работа. Вярвам, че дарителството чрез образование се отплаща, макар и не директно. Сега сме се захванали да даваме, да даряваме, да помагаме на стартиращите, на търсещите, на искащите. Сами плащаме на преподавателите, в много градове си плащаме и за учебни зали, сами правим организацията, сами задвижваме този проект, защото вярваме в каузата: да дадем шанс на всеки, които се интересува от технологии и дигитален свят, да опита програмирането безплатно".

Този проект е една сбъдната мечта на визионера Светлин Наков, вдъхновител на Софтуерния университет, революционер по душа и радетел за качествено образование за всички. Това е един голям проект за българското ИТ образование.

Обучението в СофтУни е по модела „учене чрез правене“, при което чрез практически занимания се предават фундаментални знания от компютърните науки и софтуерното инженерство (30%) и се натрупва реален практически опит в най-търсените и съвременни езици за програмиране и софтуерни технологии (70%), а след завършване (и понякога още в средата на обучението) студентите са готови да стартират своята кариера като успешни софтуерни инженери. Образованието в СофтУни обхваща 20-25 учебни курса, организирани в систематичен учебен план по софтуерно инженерство с продължителност 1-3 години (според избраната професия).

ИТ секторът е сред най-добре платените в България, в него работят много от най-будните, най-умните, най-интелигентните, най-трудолюбивите, най-амбициозните и най-прогресивните. Софтуерната индустрия дава хляб директно на около 25 000 души (по данни на софтуерната асоциация БАСКОМ) и индиректно на поне още 3 пъти по толкова. 

Записването за безплатните уроци по програмиране (за всички градове, присъствено и онлайн) става от сайта на СофтУни.


Източник: novini

Следваща статия:
Забраненият учебник по "Родинознание" с второ издание… Половината тираж вече заявен за чужбина

Коментари

Видео на деня

горе