Как изглежда майката в очите на децата си

Фоторазходка из най-красивите язовири в БългарияВсеки любител на природата ще ви каже, че язовирите са нещо много повече от обикновени хидровъзли. Те носят със себе си неподправена свежест, красота и спокойствие и по този начин се превръщат в идеалното място, на което можем да избягаме от шума на големия град.

В следващите редове ще ви представим някои от най-красивите язовири на България. Насладете им се!

Доспат

Разположен на 1200 м надм. височина, площта му е 18,3 км² и е сред най-големите по площ и обем в България. Построен е на р. Доспатска. В него може да се лови шаран, пъстърва, кефал, костур, червеноперка и каракуда.

Guliver / iStock

Батак

Разположен е в Западните Родопи, област Пазарджик, отстои на 4 км от Батак, на 7 км от Ракитово и на 19 км от Велинград. Изграден е на река Мътница. 

Guliver / iStock

Искър

Най-големият по площ и обем язовир в България.

Vania Georgieva / Shutterstock

Кърджали

Един от трите големи язовира, заедно с язовир „Студен кладенец“ и „Ивайловград“, които акумулират водите на река Арда и нейните притоци.

Guliver / iStock

Въча

Разположен е в Южна България, в района на Родопите, по поречието на река Въча, на границата между Област Пловдив, област Смолян и Област Пазарджик и е част от каскадата Доспат-Въча. Той е най-големият язовир на реката и един от най-големите в България въобще.

Копринка

Разположен е по поречието на река Тунджа, в Долината на розите, на 7 км от град Казанлък. Дълъг е около 3 км и има множество ръкави и заливи.

Guliver / iStock

Огоста

Огоста е язовир в Северозападна България, четвъртият по площ и втори по обем изкуствен водоем в страната. Събира водите на реките Огоста, Бързия и Златица, и се намира на 600 метра югозападно от крайните квартали на Монтана, на 60 метра над нивото на града. 

Guliver / iStock

Снимка: Диана Ангелова

Снимка: Диана Ангелова

Снимка: Диана Ангелова

Източник: Обекти

Следваща статия:
Как преборвахме снега преди 1989 г.

Харесайте ни във facebook!


Коментари

Видео на деня

горе