Има и такива управници. Кметът на Церова кория закара с колата си пострадал съселянин в болница



Когато се налага, Христо Кунчев помага и на други хора в селото

Кметът на Церова кория Христо Кунчев закара с кола възрастен мъж от селото до болницата в Горна Оряховица, за да го прегледат. Разказва, че на 5 януари фелдшерът Мариян Марков му се обадил за мъж, който се нуждае от помощ. Пострадалият Стоян Лешников е със сериозни здравословни заболявания и е социално слаб. Мъжът изгорил едната си ръка до лакътя с вряла вода и получил тежко нараняване. Кметът не се поколебал и веднага запалил колата и потеглили към горнооряховската болница. Първи го прегледал д-р Генчев, който ги насочил към хирургичното отделение. „Там ни посрещна хирургът д-р Елиас Хаддад, който вече бе запознат със случая и веднага нареди да подготвят операционната, за да обработят раната. Каза ми „Аз виждам, че ти помагаш, кмете, затова ще направя всичко за този човек и аз да му помогна”. Просто съм възхитен от вниманието и човечността на всички. Въпреки затрудненията в българското здравеопазване тези хора, които помогнаха, са едни истински професионалисти”, разказа кметът Христо Кунчев. Споделя, че след като приемат Стоян в отделението, го посещава няколко пъти, а след като го изписват, го прибира обратно в Церова кория. Възрастният мъж живее само с брат си, който е инвалид. Двамата нямат близки, които да се грижат за тях. Стоян не получава пенсия, защото няма навършените години. Не получава и инвалидна пенсия въпреки здравословните си проблеми, защото няма ТЕЛК, но кметът се е ангажирал да му помогне да го трудоустроят. В момента единствените доходи на Стоян са 47 лв., които получава по една от програмите за заетост.

Кметът Христо Кунчев сподели, че когато се налага, помага и на други хора от селото, тъй като има и много самотно живеещи пенсионери. В понеделник му предстои да закара друг свой съселянин на лекар, защото си навехнал ръката. Миналата седмица пък му занесли храна, тъй като човекът живеел в крайна бедност и месечно получавал едва 90 лв., разказа кметът, който дълги години е работил в системата на МВР. Започнал първо в отдел „Опазване на обществения ред“, служба КОС, работил е в продължение на 9 години в КАТ – Горна Оряховица. Пенсионира се като районен инспектор на Добри дял, Козаревец и част от Лясковец.

„Кметската работа е малко като полицейската плюс още куп други задължения. Ама няма как, трябва да помагаме на хората и да реагираме навреме”, категоричен е Христо Кунчев.

Весела БАЙЧЕВА


Четете още:

🔴 Семейство преспа в храм в Мелник и им се роди детенце

🔴 Сега е шансът за Григор, вижте какво му предрекоха

🔴 Вече можем да гласуваме за Созопол за "Европейска дестинация за 2017 г."





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе