Разселват 320 ромски семейства в различни квартали на София



Над 320 ромски семейства ще бъдат разселени в София, след като багери сринат още три от блоковете в столичното гето "Виетнамски общежития".

За да не струпват отново на едно място се търсят общински жилища в различните квартали, а в един и същи блок ще могат да се настанят до две семейства, съобщава "Монитор"."Решени сме да ликвидираме първото гето в България. В момента там е разпоредено засилено полицейско присъствие, за което настояваме много отдавна. Ние сме решени да изпълним първият етап, който е събарянето – постепенно, на тези десет блока. За тези, които са редовни платци, ще търсим начин да бъдат настанени. На други са заведени и дела за напускане – за неплатени ток, вода и наем", обясни кметът на "Красна поляна" Иван Чакъров. Той уточни, че некоректните платци са около 10 % или 40 семейства.

В момента се подготвя процедурата за събарянето на блок 10, а през следващите седмици и на тези с номера 7 и 8, като останалите ще се бутат на етапи. В началото на месеца багер изрина и някогашната туристическа спалня "Юбилейна", както и бившето общежитие на "Егида".

Жителите на квартала обаче поискаха оставката на кмета на протест в сряда вечер. От години те сигнализират за тормоз от страна на обитателите на Виетнамските общежития.

Кметът на района предложи проект за социални жилища, но хората от квартала обясниха, че именно тази идея е била повод за масовия протест.

"Призивите за оставка ще продължават. Тази администрация започна трети мандат. Два мандата и кусур е предостатъчно това ръководство да се свърже с останалите институции и да намери решение", настоя гражданка.

Общината искаше да изгради на мястото на гетото и Социален център за подпомагане на жени и деца, претърпели насилие, както и лекарски кабинети, полицейско управление и приют, но хората от квартала бяха категорично против. Търсихме различни вариант включително и вдигането на детска градина, но хората не подкрепят тази идея, затова засега ще замразим проекта, обясни от своя страна Чакъров.


Четете още:

🔴 България в треска за ТОТО джакпота

🔴 Как бе създаден филмът "Време разделно"

🔴 Треньорката ми е майка и баща, искам да имам свой дом!





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе