Българка в Цирк дьо Солей



2111305313.jpgТуристите в американския град Албъркъки нямат търпение да се качат на лифта до близката планина. Докато кабината се издига над земята, повечето получават сърцебиене и изпотени длани.

За Нанси Дамянова обаче страхът от височини никога не е представлявал проблем.

Състезателката по спортна гимнастика има олимпийско участие за Канада и е възпитаничка на университета на Юта. Както вероятно се ориентирате по фамилията, тя всъщност е българка.

Родителите й – София Цветкова и Тихомир Дамянов, са бивши национали по гребане и таекуондо. Те емигрират в началото на 90-те и най-напред се установяват в Париж.

Именно във френската столица се ражда Нанси. Датата е 30 март 1991 г. Четири месеца по-късно семейството се мести в Квебек и там момичето прави първите си стъпки в гимнастиката, съобщава бТВ.

2111305314.jpg

През 2007 г. Дамянова вече е в националния тим на Канада и участва на световното първенство в Щутгарт. Година по-късно сбъдва мечтата си и заминава за олимпийските игри в Пекин, където се нарежда 38-ма в многобоя.

След това се мести в Юта и носи успехи на своя университет в колежанския шампионат на САЩ. Говори свободно английски, френски и… български. Заедно с родителите си ревностно спазва всички родни традиции и се гордее с произхода си.

Тази седмица Нанси е в Албъркъки. Но не заради гимнастиката. Тя вече е част от прочутия „Цирк дьо Солей“ и й предстои представление на Руска люлка – спиращо дъха изпълнение на летящ трапец.

Със сигурност сте виждали този номер – Дамянова се носи във въздуха и се доверява напълно на своите партньори, които трябва да я уловят на десетки метри над земята.

Преходът й от спорта към цирковото изкуство изглежда предопределен. Централата на „Цирк дьо Солей“ е разположена в Монреал, само на няколко минути от клуба, в който Нанси тренира.

„С техните треньори се засичахме в залата. Те обикалят първенствата и търсят таланти. Винаги съм им казвала, че се интересувам от цирка“, споделя тя в интервю пред „Албъркъки Джърнъл“.

Любимият й уред в гимнастиката е смесената успоредка – може би най-близкият до новото й амплоа. През 2006 г. тя печели бронзов медал в тази дисциплина на Панамериканските игри.

Освен това е свикнала с възхищението на публиката – докато е в Юта, редовно се състезава пред 15 000 зрители. Дипломира се през 2015 г. с две специалности – комуникации и бизнес предприемачество. Кандидатства за работна виза и си търси работа в съответните области.

Година по-късно обаче получава обаждане от „Цирк дьо Солей“. „Нямаше как да откажа. Винаги съм искала да опитам.“

2111305311.jpg

Да лети на огромна височина и да разчита на друг човек да я улови във въздуха – първоначално това е сериозно предизвикателство дори за Нанси. „По време на тренировките си подсигурен и няма как да паднеш. Харесваше ми, беше забавно. Но е наистина трудно, защото само 50% от успешното изпълнение зависи от собствените ти умения.“

Дамянова не крие, че е усетила страх по време на първото си изпълнение без подсигуряващия колан. „Не бях изпитвала подобно чувство в гимнастиката. След няколко дни обаче свикнах и сега го приемам за нещо обичайно.“

„Между спорта и цирка има много общи неща, но и някои съществени разлики. Адреналинът е същият, както и вълнението преди изпълнение. Подготовката обаче няма нищо общо. В гимнастиката са необходими много повече часове в залата. В цирка също трябват тренировки, но не и чак толкова часове. Освен това сам отговаряш за формата си – всеки от нас е наясно какво трябва да прави.“

 


Четете още:

🔴 Д-р Виталий Гит пред "ДОКТОР": Директна измама е, че с хапчета, инжекции или мехлеми се лекува артроза, единственото спасение е...

🔴 Това го има само в България! Бащата на красивата Вероника проплака: Плащаме 800 лева месечно на убиеца й!

🔴 5 любопитни факта за църквата Св. Четиридесет мъченици във Велико Търново





Източник: bglion





Коментари

горе