Как работи метаболизмът и защо със спорт не се отслабва



Когато на 45-ата минута е подгизнал от пот, сърцето му бие силно, дробовете му се изпълват с повече кислород от всякога и цялото му тяло усеща интензивната циркулация на кръвта, човек си мисли, че след една такава тренировка си е заслужил цяла пица, донът или поне две бири. Но човешкият организъм не работи така и за разочарование на спортните натури - не е спортът това, което ги държи в добра форма.

За метаболизма и ролята на движението за формата има безброй проучвания, които отново и отново разбиват мита, че спортът е ключов за поддържане на здравословно тегло. Въпреки това, той е устойчив и широко пропагандиран, подвеждайки всички хора с наднормено тегло, че ще отслабнат, само ако се потят редовно във фитнеса. Истината обаче е в храненето и онлайн списанието Vox подбира и анализира над 60 от най-престижните изследвания по темата, извеждащи важните заключения за здравословния начин живот.


Как работи тялото

Метаболизмът е съвкупността от биохимични процеси, които поддържат клетките, органите и цялото тяло живи. За да може да функционира добре - нито прекалено бързо, нито твърде бавно, той трябва да разполага със здравословно количество енергия, която до края на деня да може да изразходи, защото ако остане в резерв започва забавяне и трупане на излишъци.

На този фон в основата на философията за здравословното хранене и живот е равносметката, че 100% от енергията в тялото се приема чрез храна, но само до 30% се горят с физическо натоварване. Или с други думи, човек има минимален контрол над това колко калории ще изгори, обаче има пълна власт над това колко и какви калории да приема.


Между 60 и 80% от всички приети калории са необходими само за базовите метаболитни функции на тялото, като дишането и кръвообращението, други около 10% са необходими за процеса на храносмилането и разпределянето на погълнатите вещества в организма, а останалите между 10 и 30% са необходими за активно движение. И този процент не расте, ако натоварването е по-често или по-продължително.

Това е доказано с подробни изследвания на Университета в Маастрихт, на Лондонския институт по хигиена и медицина, и още няколко. Един от експериментите по темата от 2012 г. е особено интересен. Учените от "Хънтър колидж" в Ню Йорк анализирали обмяната на веществата на едно цяло племе от ловци в Танзания и я сравнили с тази на средностатистическия европеец и американец.

Хората в племето водят изключително активен живот - непрекъснато са в движение, за да оцеляват и не притежават столове, камо ли да седят по 8 часа зад компютър, както голяма част от хората в развития свят. Но въпреки това се оказало, че чрез физическата си активност те горят точно толкова калории на ден, колкото и европеецът или американецът - до 30% от резерва си. Това е капацитетът на тялото и да се твърди, че с повече усилие можеш да изгориш повече, е лъжа, настояват изследователите.

© Цветелина Николаева, Капитал


Откъде идва митът

На първо място, в никакъв случай не трябва да се омаловажава ролята на спорта за здравето. Той поддържа сърцето и сърдечно-съдовата система здрави, намалява рискът от диабет тип 2, сърдечен удар и инсулт, регулира кръвното налягане и триглицеридите в кръвта. Помага и за отделянето на повече полезни съставки в тялото като ендорфин, а с тях се освобождава стресът и се намалява рискът от психически проблеми като депресия и тревожност, и от невродегенеративни болести като Алцхаймер и деменция.

Като цяло спортът ще допринесе за по-дълъг и здрав живот, но не е инструмент за отслабване, или поне с него би било много по-трудно и бавно, а освен това целият труд може да бъде заличен само с едно парче пица след тренировката. Международно проучване доказва, че спортът отваря апетита и хората са по-склонни да преяждат непосредствено след него, а според друго изследване активното натоварване може да доведе до феномен наречен метаболитна компенсация, при който тялото се стресира и функциите му се забавят.


Митът за това, че наднорменото тегло идва от липсата на движение, тръгва още от 20-те години на миналия век, когато световните производители прегръщат идеята и я вкарват като послание в рекламите си. Много официални здравни служби, кампании и политици след това също го поддържат.

Първа "Кока-кола" включва спортисти в постерите си през 1922 г., по-късно и "Пепси", "Макдоналдс", KFC и т.н. Традиционно те са и най-големите спонсори на спортни събития. В интерес на тези индустрии е хората да вярват, че спортуването им позволява да консумират повече от техните висококалорични продукти и че така постигат баланс, но отново - това не е вярно, подчертават от американското списание.


Как наистина се отслабва

Онова племе в Танзания гори толкова калории, тичайки през саваната, колкото и модерните европейци пред компютрите си, но тайната му е, че хората там никога не преяждат и ядат само това, което им предоставя природата.

След като храненето и приемът на калории е това, което човек може наистина да контролира, то именно оттам може да дойде и редуцирането на теглото. Съвсем логично - приемът на по-малко калории означава и възможност за метаболизма да изразходи запаса, натрупан в тялото и след това да разполага точно с толкова, колкото му е необходимо, а не повече.

Анализ на 10 хиляди души, записани в Националния регистър за контрол на теглото на САЩ (една от държавите с най-високи нива на затлъстяване на света), показва, че всички хора, които са успели да намалят теглото си значително и да запазят резултатите, имат три общи черти:

- Следят теглото си (мерят се поне веднъж в седмицата и взимат мерки незабавно, ако има отклонения)
- Ограничават приема на калории (избягват висококалорични храни, захар и сол, ядат повече продове и зеленчуци и са намалили размера на порциите си)
- Спортуват (като начин за поддържане на здравето и тонуса, но не разчитат на това за регулиране на теглото си)

От анализа на националния регистър на САЩ и от друго американско изследване, публикувано в журнала JAMA, ясно личи, че хората, които комбинират диетата със спорт не постигат по-добри резултати от тези, които не са толкова физически активни, но внимават какво ядат. И все пак тренировките са препоръчтилени за тонуса, стига хората да не се заблуждават, че след това пицата, донътът, или двете бири "за награда", няма да им се отразят.


Четете още:

🔴 Ханове мои: разказ от Здравка Евтимова

🔴 Когато Слънчев бряг не беше град на порока а тих, спокоен курорт...

🔴 Славата на Спас се разнесе из Европа





Източник: Дневник





Коментари

горе