Млада учителка избира малко родопско училище пред това в големия град



28-годишната Мариана Шикова е най-младата учителка в ОУ „Стою Шишков“ – село Търън. Учителската си дейност Мариана започва преди 9 месеца, през септември 2016 година.

Търън е малко родопско село, населявано от около 700 души. В училището в селото учат 89 ученици от 6 населени места. Според Мариана обаче малкото селско училище по нищо не отстъпва на големите елитни гимназии. Тя смята, че в малките училища, където класовете са малки, учителите имат възможността да обърнат внимание на учениците и да ги подготвят много по-добре отколкото в големите класове в големите градове.

Мариана Шикова е начална учителка и подготвя учениците си по всички предмети за следващия учебен ден. Изключително добре я приемат по-възрастните й колеги, които й споделят своите знания и умения, придобити през годините, а тя не се срамува да каже, че черпи от дългогодишния им опит.

Младата учителка има изключително добър подход към децата, като в същото време е и много добър професионалист в административната и педагогическата работа. Това е и причината тя да спечели наградата Учител на годината, въпреки крехкия си опит.

За Мариана учителската професия е призвание. Тя не си спомня някога да е избирала учителството като професия, по-скоро вътрешното й усещане винаги я е теглило към децата.

Нейното работно време никак не свършва с последния училищен звънец. Вкъщи тя продължава да работи, като се стреми да съчетае работата по проверка на учебници и тетрадки с домакинската си работа.

В последните 9 месеца в които работи като учителка, Мариана все по-рядко успява да намери време за двете си дъщери и съпруга си. Това са все малки откраднати моменти, които никак не са й достатъчни.

Единственото нещо, което би накарало младата учителка да се откаже от професията си е липсата на уважение. Тя обаче смята, че именно в малкото училище нещата никак не са такива, каквито ги виждаме по телевизията и не вярва, че тук уважението ще изчезне. Но е категорична, че ако нещата се променят и станат такива каквито ги виждаме и чуваме, това ще я накара да се откаже от просветителската дейност.


Четете още:

🔴 Приказки от вълна, разказани от Теди Илиева

🔴 Двама петокласници намериха портмоне и го върнаха

🔴 ДА СЕ УЧИМ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА! Вижте как се облякоха абитуриенти от Видин за бала си (ВИДЕО)





Източник: Родопчани





Коментари

горе