Разпострани със всички! Ето какви са правата Ви при проверка на КАТ!

Пет храни, които не бива да купувате от супермаркет


Четвъртък, 15 Юни 2017

Някои супермаркети са отворени 24 часа в денонощието и е много изкушаващо да се разхождаме между щандовете и да пълним кашницата си с продукти, които ни улесняват живота.

Или поне така мислим, защото ако ги анализираме със специалисти по храненето, ще видим, че приготвянето на домашните им версии не е толкова сложно.

 

В същото време и дума не може да става за сравнение на хранителните и вкусовите им качества. Испанският вестник El Pais публикува пет храни, които трябва да извадим от списъка си с покупки.

1. Кайма

Не се лъжете по вакуумираните пакети в розов цвят, в които продуктът е много грижливо разпределен. „В супермаркета няма да откриете кайма, а нещо, което наподобява кайма, но се нарича „месо за бургери“. То не е само месо, а съдържа и редица добавки“, обяснява Хуан Ревенга, биолог, диетолог и автор на редица книги за храненето.

И макар да допълва, че добавките не са непременно вредни, много по-добре е да помолим месаря да ни смеле месото, което самите ние сме избрали, за да нямаме съмнения какво точно купуваме. „Трябва да сготвите каймата незабавно, защото е много нетраен продукт“, съветва Ревенга. 48 часа след като сте я купили е крайният срок за приготвянето й.

2. Доматен сос

Възможно е да пазите спомени за несравнимия вкус на домашния доматен сос на баба ви или майка ви. Но той все повече се заменя от по-удобната версия в метални кутии, продавана в супермаркетите.

„Продаваният в магазините доматен сос има близо два пъти повече калории и мазнини (1.5 грама в домашния и 3.5 грама в индустриалния). Но най-чувствително е количеството захар (2.3 грама в домашния доматен сос спрямо 7.5 грама в продавания в супермаркетите). Разликата в количеството сол също е осезателна (165 милиграма в домашния спрямо 1200 милиграма в доматения сос в кутия)“, отбелязва диетологът Силвия Ромеро. Тя препоръчва да приготвяте соса със зрели домати, да използвате само зехтин и да изберете сол без натрий, ако имате високо кръвно налягане.

3. Пакети с пуканки за микровълнова печка

Пуканките, които приготвяме вкъщи, са по-здравословни. „Разликата в хранителните свойства на всеки продукт винаги зависи от качеството на съставките“, обяснява Хуан Карлос Монтеро, диетолог и член на организацията AlimentAcción.

Когато приготвяме сами пуканките, не само контролираме царевицата, а също и вида олио, което използваме, и количеството сол, която искаме да добавим, ароматите, оцветителите, емулгаторите и антиоксидантите. У дома е много вероятно да използваме зехтин, докато при индустриалните пуканки се използват слънчогледово олио или палмово масло, за да се пестят разходи.

В този смисъл най-добре е да избягвате захарта и маслото, защото пуканките няма да са здравословни. И имайте предвид съвета на Монтеро: „Пуканките са чудесна храна, но знайте, че царевицата е богата на енергия (393 калории на всеки 100 грама, равняващи се на четири кенчета с бира)“. 
4. Готови сосове

Те стават все по-многобройни на щандовете на супермаркетите и далеч надхвърлят класическите кетчуп и майонеза – карбонара, песто, четири сирена, азиатски, пикантни и т. н. Основният им проблем е липсата на подробности за съдържанието им.

„Не е известно какъв е видът на използваното олио и от гледна точка на храненето и обикновено в тези сосове не се използват съставки, които бихме избрали, за да си ги приготвим у дома“, казва Ревенга. Има една съставка, която рядко отсъства от индустриалния сос – захарта.

Например стантартното песто, което продават в супермаркетите, има около 3 грама захар, осневн това съдържа 43% слънчогледово олио, 20% босилек, 16% настъргано сирене, без да се споменава видът му, 12% зехтин, млечни протеини, картофено нишесте, сол, чесън, ядки и различни видове консерванти. Колкото до калориите, в индустриалната версия има 565, а в домашната – зависи от количеството и вида олио, сирене и сушени плодове, които използваме.

5. Замразени картофи за пържене

Хората, които си купуват замразени картофи, поемат много повече олио при пърженето, защото картофите обикновено са по-тънки и това увеличава количеството мазнини и калориите – около 500 за всеки сто грама.

У дома също можем да приготвим пържени картофи на фурна с по-малко олио, а следователно и по-малко мазнини и калории – около 200 за всеки сто грама картофи, обяснява Силвиа Ромеро. „Картофите се приготвят с растително олио, съдържат палмова мазнина, въпреки че най-препоръчително е да се използва зехтин“, допълва тя.

 

Източник: zdravenportal

Следваща статия:
Спомен за лятната ваканция при баба и дядо на децата от 80-те

Харесайте страницата ни във facebook!


Коментари

Видео на деня

горе