Легендарната пазарска мрежа от социализма  




Тези, които са родени през социализма, със сигурност помнят стоящи на опашка пенсионери с неизменната пазарска мрежа в ръка. Защо хората толкова я обичаха?
Според някои тя е изобретена в Чехия в края на XIX век.

Хората у нас я харесваха заради капацитета й, нейната издръжливост и ергономичност – сгънатата пазарска мрежа заема много малко пространство, така че се побира лесно в чанта, портмоне или джоб. Тогава нямаше найлонови торбички и всеки ходеше на пазар със воя чанта. Във времето на стоков дефицит хората носеха чантата навсякъде със себе си с идеята да купят нещо на път за вкъщи от работа.

Впоследствие дръжките на чантата бяха усъвършенствани – за да не режат ръцете, върху тях бяха сложени гумени тръбички. Към чантата често се прилагаха и специални куки – да могат да се закачат например на масата или в обществения транспорт.

Пазарската мрежа беше евтина и достъпна, а се използваше по много предназначения: в нея например се съхраняваха лук и чесън, висящи на стената – смяташе се, че така ще издържат по-дълго. Ако в къщата нямаше хладилник, пазарската чанта с мляко, риба, месо и други бързо развалящи се продукти се закачаше на прозореца. Децата я ползваха за баскетболните кошове. Бабите украсяваха с помощта на мрежата великденски яйца.
Сериозен минус на чантата беше нейната пълна липса на дискретност – всичко, което носиш, се виждаше от минувачите. А и в нея не можеше да сложиш нещо малко, защото ще изпадне.


Четете още:

🔴 Лили Иванова: Моят дух е всичко

🔴 Гойко Митич: От българския език помня само чат-пат

🔴 Как един българин стигна до върха, но не на терена, а с джойстик в ръка





Източник: Ретро





Коментари

горе