Рилският манастир. Най-големият манастир и един от символите на България /Уникални СНИМКИ и ВИДЕО/



Рилският манастир – сърцето на величествената Рила планина! Истинският пазител на българските вяра и дух. снимка: Georgi Hadjiiski Photography

Рилският манастир е един от многото символи на България и известна туристическа дестинация.  Намира се на 120 километра от София и е разположен между реките Рилска и Друшлявица в Рила планина.

Манастирът е основан през 10 век. Историята му е пряко свързана с един от първите отшелници – Св. Йоан Рилски. Според легендата  Йоан Рилски се бил отдал на пост и молитва в една от пещерите в региона.  Първоначално манастирът бил построен в близост до пещерата. След смъртта си Йоан Рилски бил погребан в пещерата.

По време на управлението на Цар Петър мощите били пренесени в София, където бил канонизиран за светец. След това отново били върнати на светата обител.
През различните епохи Рилският манастир бил духовно и просветно средище. Изградени са били множество метоха  в много големи български селища. В тях служели едни от най – образованите монаси, които изграждали селища и довеждали нови поклонници.

Рилският манастир
снимка Никола Колев

Най – старата част на манастира е Хрельовата кула, която била защитна кула и жилище на монасите през трудни времена.
От края на 19 век е построен музей, където могат да се видят различни предмети от историята на манастира. В музея също могат да се видят множество художествени експонати.
Могат да се видят традиционни облекла и тъкани в Етнографския музей в различни гостни стаи.  Също могат да се видят и даровете, които различни посетители оставяли в манастира.  В музея се влиза след като се заплати такса.

На 4 километра от манастира се намира и пещерата, която  Йоан Рилски използвал за свое убежище. Според предание, всеки, който мине през тесния вход се счита за праведен. Онези, които не успеят да минат, иман неизповядани грехове.

%d1%81%d0%b2-%d0%b9%d0%be%d0%b0%d0%bd-%d1%80%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d1%87%d1%83%d0%b4%d0%be%d1%82%d0%b2%d0%be%d1%80%d0%b5%d1%86

св. Йоан Рилски Чудотворец

Рилският манастир е все още действащ мъжки манастир. Има обособени паркинги за автомобили и автобуси. В манастира може да нощувате. Около манастира и Хрельовата кула има много магазинчета и книжарница от където можете да си закупите различни книги, икони, изделия и други сувенири.

%d1%80%d0%b8%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d0%b0%d1%81%d1%82%d0%b8%d1%80-%d0%bd%d0%be%d1%89-%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b8

Из Завета на Св. Иван Рилски:

„Не търсете първенство и началства, но помнете Оногова, Който е казал: „Онзи, който иска да бъде по-голям всред вас, нека бъде слуга на всички.“ Избирайте си наставници и си поставяйте началници, които Бог ви покаже, сиреч мъже, засвидетелствани от всички в духовните деяния и превъзхождащи всички по разум и духовно разсъждение и години да пасат добре и богоугодно повереното им стадо по ливадите на благочестието и на животворните заповеди Христови. За тези подобава да се иска потвърждение повече от Бога, отколкото от своето си мнение.

Ако ли пък, както казва великия наш отец и иночески наставник преподобния Ефрем Сирски, всички започнете да желаете началства и предстоятелства и всички да бъдете игумени, и всички наставници, и тълкуватели, и учители, и поникнат всред вас съперничества, свади, разпри, ревност, клевети, високомерия, завист и други неподходящи за монасите страсти, тогава знайте положително, че Христос не е между вас, защото Христос не е учител на раздор и несъгласие, но на мир и съединение. Защото той се моли към Бога и Отца и за Своите свети ученици да бъдат единни, сиреч единомислени, именно тези и всички, които чрез тях вярват в Него, и говори така: „Отче свети, запази ги в Твоето име, да бъдат единни, както сме и Ние.“ И другаде: „Моля се не само за тези, но и за онези, които вярват в Мене заради техните думи, да бъдат всички единни.“ Така и вие бъдете единни, имайте мир помежду си, защото Той казва към Своите ученици: „Мир ви оставям, моя мир ви давам.“ А какъв е този Христов мир, чедца? – Той сам отново казва, като говори: „Не както дава светът ви давам Аз.“ Но този Христов мир надминава всеки ум. Това е мирът, за който говори пророкът: „И неговият мир няма предел“ (Ис. 9:7). Но и апостолът ни учи, като казва: „Имайте мир и святост – с всичко друго, но без тези неща никой не ще види Бога.“ Такъв мир, прочее, имайте и вие помежду си и с голямо единомислие и разсъждение устройвайте всичко според Бога, за да не разгневявате благия ваш Владика Бога.“

Да не пренебрегвате ръкоделието, но в ръцете ви всякога да има работа, а в устата ви да бъде молитвата: “Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй ме, грешния.” Всякога помнете в ума си смъртния час. Така правеха древните пустинни отци и не ядоха напразно своя хляб, и не само хранеха себе си от труда на ръцете си, но и даваха и на търсещите и така не бяха излъгани в своята надежда.

Добро е, казва апостолът, в благодат да се укрепва сърцето, а не с храна, която не са получили полза ония, които са ходили по тоя път.” Същият казва: “Пребъдвайте в братолюбието, не забравяйте страннолюбието, защото чрез него едни, без да знаят, приемаха ангели.

Аз пък отсега желая да пребъдвам в тишина и безмълвие, за да се покая за своите съгрешения и да изпрося милост от Бога. А вие винаги споменавайте в молитвите си мене, грешния ваш отец, та да намеря милост в съдния ден, тъй като не можах да направя никакво добро на земята и се страхувам от деня на съда и мъките, приготвени за грешници като мен. Божията благодат да бъде с всички вас, като ви осенява и закриля от всички злини. Амин.

Написа се в 6449 (941) година от сътворението на света, месец март, 25-и ден.

Аз, смиреният и многогрешен Йоан, първи жител на Рилската пустиня, с подписа на своята ръка потвърждавам писаното по-горе.“

(Цитатът е по книгата на проф. Иван Дуйчев „Рилският светец и неговата обител. Живот и иночески подвизи“, гл. III, част Б. Библиотека “Златни зърна”, София, 1947 г.)


Четете още:

🔴 Първият туристически маршрут за градско изкуство е в Ахтопол /снимки/

🔴 Да се изправиш пред заключената врата на бащиния си дом...

🔴 15-годишният Кирил Балдев прави нещо, което ще разтопи сърцето ти (Видео)





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе