Смилян - селото с история и най-вкусния боб в България



Смилян има славна история. Тук българите твърдо са отстоявали вярата си през Турското робство начело с Висарион Смоленски. Той е бил жестоко убит от турците, но и до днес славния му подвиг отеква във времето и ни напомня, че българите са силен и непреклонен народ. Само на около 15 километра от град Смолян, малкото селце се гуши в централните Родопи, с къщи накацали из между красивата природна гледка.

Най-голямата забележителност на селото е високата му Часовникова кула, която се извисява на централния площад и от там се вижда цялата красота на криволичещият в планината път и всичко заобикалящо поречието на река Арда. В Смилян можете да отседнете в автентична селска къща, да обиколите богатия на природни забележителности район и да похапнете вкусен боб.
В този съживяващ се за екотуризъм регион има повече от 22 пътеки за разходка, езда или каране на колело. Цели 23 пещери от карстов характер се разполагат тук, благодарение на най-дългата в Родопите река Арда и красивото и поречие.
Много интересно ще ви бъде да посетите Музея на боба и терлиците в селото. Там ще видите уникални плетени терлици и страхотни пана направени от различни сортове боб. Бобът и терлиците са били и остават основния поминък в селото. Хората тук ще ви посрещнат радушно и задължително ще ви поканят да хапнете традиционна българска гозба със смилянски боб.
На около 3 километра от селото се намира пещерата „Калето“. Тя е много интересна и не бива да изпускате шанса да я посетите. Самата пещера представлява свод, водещ към хълм на чийто връх има останки от крепост. Пътека водеща до пещерата е стръмна и за около 20 минути може да се изкачи. Тя е непосредствено разположена до село Кошница и е добре обозначена, като има и беседка за почивка. Интересна забележителност около село Смилян е и манастирът „Свети Атанас“. Той е датиран още от 13 век и има дълга и бурна история. Изгарян и изграждан на няколко пъти, местните го наричат Родопската шипка, заради боевете през 1912 година.
Освен „Калето“ може да посетите и пещерите Ухловица и Голубовица 2 в този край на Родопите. Голубовица е изключително красива водна пещера с поток и езера, а Ухловица е известна с красивия си ледено-бял водопад.
Село Смилян е още едно китно българско селце в Родопите със славно минало и си заслужава да се посети, когато и да е през годината.

Четете още:

🔴 Защо плащаме данъци?

🔴 Сестрата на премиера: Трябва да задържим в България младите лекари

🔴 Парализирано момче проходи след 18 години в инвалидна количка





Източник: lifetime





Коментари

горе