15 милиона българи живеели зад граница



Два пъти повече българи - около 15 милиона, живеят извън пределите на страната, обяви почетният председател на Асоциацията на българите по света Григор Велев пред журналисти във Варна.

Българската диаспора е най-широко представена в Испания. Там нашите сънародници наброяват 260 000 души. 234 000 са българите, живеещи в Чикаго. В Англия живеят около 185 000 българи. В Албания българите наброяват 150 000 души.

Проф. д-р Велев посочи, че всички страни на Балканския полуостров са създали асоциации, които да обединят емиграцията на тези страни. Особено мощна и силна е организацията на гърците. Подобна асоциация има в Сърбия, Албания, която е най-богата и силна. „Ние, както и в други области, сме последни", коментира проф. Велев и допълни, че основна задача на Асоциацията на българите по света е да се обедини българската диаспора, за да може да се създадат условия за духовно обединение на българската общност и да бъде изграден български лобизъм.

От асоциацията настояват за създаване на Министерство на българите, живеещи извън страната. Към момента няма институция, която да защитава правата и интересите на сънародниците ни. Въпреки многократните запитвания, към момента няма отговор от компетентните и ръководни институции.

На предстоящата Четвърта редовна сесия на Световния парламент на българите (СПБ) ще бъдат дискутирани въпроси и проблеми на българските общности. Сред тях е състоянието на българите, техния начин на живот, защитата на техните граждански и национални права. Това са онези българи, които по ирония на историческата ни съдба попадат в рамките на чужди държави от Западните покрайнини като Македония, Гърция, Егейска Македония, Западна Тракия, Източна Тракия, както и Албания, Косово и Румъния.

Сред основния кръг задачи ще е запознаването с живота и състоянието на българската икономическа емиграция, която вече се среща във всички страни на земното кълбо. Григор Велев коментира, че ежегодно 2,6 млрд. евро са парите, които постъпват в български банкови сметки чрез преводи от българи зад граница, но тази сума през последната година е паднала до 1,8 млрд. евро.

Сред задачите на асоциацията е да се установи контакт между земляческите организации и да се изгради единна система на контакти, връзки, обмяна на опит, мнения и знания, но и да бъдат приобщени към националната кауза на България и да се създадат условия техните деца не загубят национална идентичност. В тази насока са постъпките за откриване на български училища.

Асоциацията на българите по света е създадена през 2008 г. по идея на Българска академия на науките и изкуствата. Председател на българите по света и ръководството на Световния парламент на българите е проф. Александър Чирков.



Източник: Труд





Коментари

горе