22-ма несретници в приюта на Христо Атанасов в Леденик преживяват от скрап и подаяния



СЛЕД ТРАГЕДИЯТА С ПРЕГАЗЕНИЯ НА МАГИСТРАЛАТА КРАЙ ЛЕДЕНИК 22-ГОДИШЕН Йоан решихме да отидем на гости в приюта на Христо Атанасов в селото. Некролог още няма, защото младежът не е погребан, но в къщата пазят всичките му документи и снимки, с които през този март е пратен от Овча могила заедно с други двама сираци. На основната сграда се прави ремонт на покрива с ламарини, под които ще има пристройка за хранене с алуминиева дограма, подарена от благодетел от София. Пред нея в малък железен фургон се настанява млада жена, която мъкне един матрак с помощта на две момчета.

Самият Христо работи на покрива, а край него щъкат обитателите, които помагат. На площадката пред приюта, който е бивша ветеринарна клиника, има огромна купчина със събрани от сметището железарии, от които се вади годен метал и после всичко се продава за скрап. От това са и основните приходи, с които живеят 22-мата обитатели в момента. Независимо от руините Атанасов обаче плаща наем за помещенията на ветеринарите.

КРАЙ ДРУГОТО ПОМЕЩЕНИЕ И НАВСЯКЪДЕ СА СТРУПАНИ ГОДНИ строителни материали, събирани от боклука и от строителни обекти, от които има идея да се вдигнат 7 – 8 къщички със самостоятелни помещения, но не е ясно кога ще стане това, защото е свързано освен с мерак и с пари. В употреба ще влезе и чисто нов ламинат, който неясно защо е бил захвърлен на сметището в селото, откъдето е прибран за приюта.

НЕЗАВИСИМО ОТ ЖЕГАТА ВЪТРЕ В ОБЩАТА СТАЯ ГОРИ ПЕЧКА НА ДЪРВА, ВЪРХУ КОЯТО се пържат картофи и в голяма тенджера се готви боб – дневното меню за целия ден. Долу-горе такава е храната и през другите дни, а според сезона приютените бездомници събират охлюви, гъби или си пазаруват в селото с дребни пари, които им дава Христо. Повечето от бездомните обаче не умеят да четат, не познават парите, имат проблеми с комуникацията и заради това никой не можа да ни обясни какво е правил Йоан посред нощ на шосето в неделя. Една от жените, която се грижи за по-неможещите, обаче обяснява,че той вероятно просто се е заблудил и е объркал времето в желанието си да събира по пътя нещо, което после може да се продаде на вторични суровини за жълти стотинки.

 

ЗА 27 ГОДИНИ – ЕДНА СВАТБА И ЕДНО ПОГРЕБЕНИЕ

 

ПРИЮТЪТ НА ХРИСТО АТАНАСОВ СЪЩЕСТВУВА ОТ 1990 г. Тогава и доскоро той бил шеф на боклука в Шереметя и при него отивали на работа все несретници. Ставало така, че след работа няма къде да отидат да спят. Тогава на мъжа му хрумва идеята да направи дом за бездомни и наема постройката в Леденик, която тогава е в още по-окаяно състояние. Така се навъртели 27 години, през които той е направил една сватба на двама свои възпитаници и сега ще трябва да преживее и погребението на Йоан. По-голяма трагедията до момента не се е случвала.

В СРЕДАТА НА МАЙ Т.Г. ХРИСТО ЧУКНАЛ 60 ЛАЗАРНИКА, А ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ ОСТАНАЛ ВДОВЕЦ. Има двама синове и четирима внуци. Може да не се занимава с бедни и изоставени хора на различна възраст, защото това му носи само ядове и слава, но никакви пари.

„Говори се, че социалните ми давали по 10 000 лева на месец, когато ми пращат техен контингент, но това е абсолютна лъжа. Никой не ми дава една стотинка, освен някои бизнесмени. Държавата не участва тук, няма ангажимент. Иначе имам пълна чанта с медали, грамоти, знаменца, признания откъде ли не за това, което правя, и че съм достоен българин и патриот. Дори филм направиха. Аз обаче не искам нищо и ще правя това, което сега виждате, че правя, докато съм жив. Това тук са живи същества…“, разказва Христо.

В МОМЕНТА ТОЙ ДЪЛЖИ НА ДАНЪЧНИТЕ 40 000 ЛЕВА! СУМАТА БИЛА ТРИ ПЪТИ ПО-ГОЛЯМА месеци назад, но той някак си успял да се оправи. Колкото и икономии обаче да прави, като готвенето на дърва посред лято, няма как да покрие тези дългове. Христо казва по този повод, че не може да остави хората гладни, за да се издължи на държавата!

 

ВМЕСТО ЮБИЛЕЙ – ЯК БОЙ НА ЯЗОВИР КРАЙ ГАБРОВО

 

НА ХРИСТО ХИЧ НЕ МУ СЕ ГОВОРИ ЗА ПРЕЖИВЯНОТО НАВРЪХ 60-ГОДИШНИЯ МУ ЮБИЛЕЙ НА 13 май 2017 г. По договор с общината в Габрово той и хора от приюта отишли да чистят язовир. Изведнъж обаче го нападнали и пребили, за да не бута на това място. Христо подал сигнал на тел. 112, но след идване на полицията нищо не се случило – само им казали да се омитат. Биячът е известен бизнесмен, който явно има лични интереси към този водоем. Така благодетелят на сираци останал без обещаните пари за почистване на язовира. Сега се надява, че общината във В. Търново ще помогне с подобна работа – сираците да почистят един язовир и да получат известна сума пари за това, но да няма бой. Надява се да го извикат и да почисти някое сметище. Питаме го какво направи с печалбата от лотарията по Коледа от над 24 000 лева и Христо се смее – тези пари потънаха за борчове, колко са за толкова много хора?

 

СПОМЕН ЗА МИНАЛОТО И НАДЕЖДА ЗА БЪДЕЩЕТО

 

ЕДНО ВРЕМЕ, КАЗВА ХРИСТО АТАНАСОВ, АЗ БЯХ закичван с ленти на Първи май и Девети септември на манифестациите като Боклукчия N 1. Днес това може да звучи странно, но в онзи строй и за сираците имаше ред и държавност. Като завършат училище, ги приемаха на работа, не бяха изоставени на произвола на съдбата, не ставаха крадци и убийци и не ги газеха на пътя, а отиваха в цивилизацията. Аз виждам през последните години, че нищо добро не става, и заради това правя това, което мога. И още – Христо е категоричен, че не се сърди никому и разбира социалните, които го търсят постоянно за подслон. Не разбира обаче защо допреди десетина години той и „екипът му“ са били включвани в различни обществени поръчки като почистване на паркове и градини в областния град и в други дребни мероприятия, от които могат да изкарат някой лев, вместо ежечасно да ровят в боклуците.

Сега държавата, общините, институциите и медиите у нас се сещат за Христо само по повод – или да му дадат грамота за достоен българин, или да го ожалят при драми като тази с Йоан.

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 64 макета на български забележителности изработени в Украйна, паркът под Царевец отваря на 22 септември

🔴 Летни академии за деца без аналог на Балканите създаде в еленското село Дрента 29-годишният Явор Киряков

🔴 Чудо на природата в Чирен! (Видео)





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе