Красотата на Асеновата крепост. Вижте и почувствайте Величието на България и бъдете горди! (Снимки и ВИДЕО)



България може да се похвали с много неща – плодородна почва, уникални планини, изумително морско крайбрежие, езера, които позволяват на много редки видове животни и растения да съществуват.

Като едно от най-големите богатства съвсем спокойно можем да посочим и историята. Над 1300 години, за които не са писани просто учебници или книги…

Това време и тази история живеят във всеки един паметник, монумент или археологическа находка както в съвременните граници на България, така и на Балканския полуостров.
Един от най-величествените, а несъмнено и сред най-красивите места, които бихме могли да постим е Асеновата крепост.%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%be-%d0%bc%d0%b8%d1%80%d0%b0%d0%b6Намира се сред уникалната природа на Родопите, което само по себе си точка в полза на този туристически обект. Разстоянието до Асеновград е едва 3 километра, а гледката може да задоволи най-сериозната туристическа претенция.

%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82-byфото: By Magic Hour Dreamscapes – Photography by Ivan Miladinov

Крепостта получила името си заради Иван Асен II, защото едно от последните, а и най-сериозни и колосални разширения са именно през 1231 година, когато царува той. Това става ясно от прекрасно запазената каменна плоча, поръчана от владетеля по този повод. Тези мащабни дейности по крепостта стават причина по-късно тя да бъде прекръстена от Петрич на Асенова. А град Станимака от своя страна получава името Асеновград през 1934 година, заради почитта отново към великия български владетел, а също така и заради непосредствената близост на крепостта.
Това уникално съоръжение, което дава изключителна информация за начина на укрепление през Средните векове, е разположено на 12 декара скала, като единственото място, от което има достъп до нея е югозападната страна, където е изградена и сериозна стена, която разполага и с т. нар. бойни зъбери.

фото: Petar Yankov

Абсолютно непристъпна, стратегически незаменима векове наред, Асеновата крепост е служила вярно на траки, римляни, византийци, кръстоносци, велики българи и османци, като е била основна връзка между Тракия и Беломорието. Изключително богат земеделски район, който дава възможност мястото да разполага със собствена армия, администрация и висша власт.%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%be%d0%b2%d0%b0-%d0%ba%d1%80%d0%b5%d0%bf%d0%be%d1%81%d1%82-%d0%b7%d0%b8%d0%bc%d0%b0Въпреки величието и важността си самата крепост бива полуразрушена през Османско време. Причината за това, според легендата се дължи на братски спор между синовете на Баязид за трона. Единият от тях използва Петричката (тогава) крепост за свое укритие. След като не издържа на обсадата на брат си, победителят разрушава самата крепост, за да не може да послужи на други по този начин.
Това, което остава непокътнато, обаче, е храмът на крепостта „Света Богородица Петричка“. Неизвестно как остава почти непокътнат, той е една от най-сериозните забележителности в крепостта. Уникалните стенописи на втория етаж на църквата, а също и камбанарията, която е служела и за наблюдателница дават възможност на всеки посетител да усети духът на това място.

фото: Нончо Иванов

Освен руините на крепостта и „Света Богородица Петричка“, Асеновград и околността дават възможност да се насладите на старият римски път, който води до небезизвестния Бачковски манастир. В интерес на истината наоколо можете да намерите общо 5 манастира. Освен тях самият град Асеновград разполага с 14 църкви, от общо 33 в района. Малките параклиси, предлагащи и кътове за отдих наброяват около 40.
Като цяло това място не е поставено случайно в 100-те национални туристически обекта на България и заслужава вашето внимание.


Четете още:

🔴 Бях дете, когато слушах тази песен… с усмивка се сещам за нея и до днес! (Видео)

🔴 Всички чудеса на природата накуп само на 1 час от Пловдив: Родопска магия, която ще остане завинаги в сърцето ви!

🔴 Девойки творят родолюбиви графити





Източник: opoznaybulgaria





Коментари

горе