Изводи след посещението на президента Румен Радев в Чикаго



Българският народ е всепрощаващ, благороден и щедър. Но това няма да му помогне положението му да се оправи скоро.

Един личен разказ за посещението на президента Радев в Чикаго – или това, което няма да откриете в големите медии.

Вчера и онзи ден (23 и 24 септември 2017 г.) на посещение в Чикаго бе президентът на Република България Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

Подробности за това, какво се случи през всеки от двата дни на посещението му в „столицата“ на нашата емиграция, в която живеят, работят и учат поне 100 хиляди българи , може да научите от тези линкове (тук и тук).

Но по-долу искам да разкажа за това, което вероятно не сте видели от телевизионните репортажи. Искам да разкажа и личните заключения, до които стигнах, след като видях стотиците българи, които се снимаха и правеха селфита с президента и съпругата му. Но първо изгледайте последните пет минути от запис от срещата на Радев с българската общност в църквата ”Св. София”. Във видеозаписа след 12.30 минута може да видите това, което стана повод да напиша тези редове.

.

След 12 минута във видеото може да се чуе обръщението към президента на един младеж, който мечтае да се види с майка си и баша си, но те от години не могат да получат американска виза. Румен Радев отговори на този младеж, че държавната ни администрация и лично той полагат всички усилия (дори Тръмп са поканили на посещение в София), за да сбъднат мечтата на много българи – да се видят и се възсъединят с близките си.

Този младеж може би за първи път се среща с президента, с външния министър, с посланника ни в САЩ, но ние от редакцията на Еврочикаго сме имали подобни срещи неведнъж и многократно сме разговаряли с предишни президенти, премиери и министри. И те винаги са ни отговаряли, подобно на Румен Радев, как силно, силно, ама направо непосилно работят. Обещават, че ще направят всичко за нас. Но ако сте изгледали видеото до края, вероятно ще разберете, че май не е точно така. Че истината е друга.

Питам се обаче и за нещо друго – а дали някой иска да чуе истината? Дали и този мой текст ще бъде дочетен докрай *?

Това, което отново не можа да бъде чуто на тази среща (в залата – поради липсата на микрофон, а извън залата – поради “услужливи” медии и заради това го пиша сега), е, че българската държава отдавна е могла да получи безвизов статут за САЩ. Че сме имали дори подканяне от американски служители, които са обяснили как могат да паднат визите за всички българи. Аз се опитах да го кажа на президента и присъстващите, но думите ми достигнаха до малка част от хората, защото не ми бе даден микрофон. Предлогът бе, че предния ден медиите са имали среща с президента. Но всъщност и там ми бе разрешено да задам само един въпрос**.

Но да се върнем към горепоказаното видео и към това, което случи по-късно, вече зад кадър. А то е, че след края на срещата само една жена поиска да разбере от мен това, което не бе дочула, поради липсата на микрофон. Аз все пак се надявах, че поне на младежа, който зададе този въпрос на президента. ще му бъде интересно да научи истината, нали моето изказване бе в защита на исканията и мечтите му.

Отидох при него и го разговорих. Установих, че той е много интелигентен и въпреки младостта си, знае добре историята на съвременна България – знае и за управлението на тройната коалиция, и за българските войски в НАТО, и за жертвите, дадени от нашите войничета в Кербала (Ирак).

А аз му разказах, че още навремето сме писали многократно за визите. Разказах му и как по-късно и вече от години настояваме да бъде изяснен въпросът кой е виновен, за това днес да нямаме безвизов статут със САЩ. Че тези въпроси сме ги задавали и на експосланник Елена Поптодорова и на външния министър от правителството на Орешарски – Кристиан Вигенин (вж. съответно тук и тук).

Че вината вероятно би трябвало да се поеме от правителството на Сергей Станишев,  която, според много експерти, дори е лична, на тогавашния ни премиер. Разказах му и за сигнала на Едвин Сугарев до главния прокурор Цацаров да бъде започнато разследване, в което да бъде включен и казусът с българските международни паспорти (сигнал останал, както може и да се очаква, без отговор).

Неоспорим факт е, известен и на настоящия ни посланик Тихомир Стойчев***, че след приемането ни в Европейския съюз и след нашите жертви по време на съюзническите мисии в Ирак и Афганистан, наши дипломати, а по-късно и съответните министри и лично премиерът Станишев са били уведомени, че във връзка с временна поправка в американските закони, е възможно да бъде даден безвизов режим за гражданите от България. Поставени са и няколко условия, които са били решими при едни бъдещи преговори. Единственото, от което от американската администрация не са могли да отстъпят е, че българската държава трябва да започне да издава биометрични паспорти на гражданите си. А защо не бяха издадени такива паспорти, може да научите най-добре от сигнала на Едвин Сугарев до прокуратурата. В писмото, изпратено и до медиите, Сугарев – някогашен политик от СДС, депутат и дипломат, предявява искането, въз основа на действия и бездействия на Сергей Дмитриевич Станишев, които са накърнили националните интереси и са ощетили българските данъкоплатци с огромни суми, измерващи се с милиарди левове.

„Не става дума за изключения и случайни прецеденти. Става дума и за корупционни практики, в които прозират интересите на членове и приближени до неговата партия лица, за външнополитически интереси на трети страни, които не съвпадат с българските, а също и за корупционни практики, свързани с интерес на негови близки“ – пише Едвин Сугарев (вж. ТУК).

След разказа ми, за мое удивление, интелигетният младеж ми отговори:

“Но все пак това е минало, минали са 5-10 години, защо да се връщаме назад? Нека да гледаме напред!”

В този момент осъзнах, че:

– почти всички ние, българите, все гледаме напред в бъдещето;
– една малка част от нас се интересуват само от днес и тази част е във властта;
– само единици се интересуват от истината за миналото, но техният глас не се чува.

Единственото, което попитах за последно младежа бе – не смята ли, че ако на нито един министър или длъжностно лице не му се търси отговорност за провинения и пропуснати ползи, пък макар от тях да са изминали години, то каква гаранция ще имаме, че днешните министри и длъжностните лица ще се стараят максимално за народа си?

Този български младеж от Чикаго е показателна извадка от целокупния ни народ, който е чудесен. Народ от най-жалостиви, най-благородни, най-щедри личности. Народ, който, загледан в светлото бъдеще, лесно прощава на всички онези, които го доведоха до днешното положение. Прощава дори на онези, заради които е заминал да се скита по света, оставяйки най-милото – близките и Родината си.

Ето защо до днес няма, а и в бъдеще няма да има наказани и осъдени управници – нито за многомилиардния натрупан дълг от НР България, нито за разхитените десетките милиарди от приваризацията, нито за 4-те милиарда на КТБ, нито за 2-та милиарда от непоспроеното „Белене“, нито за милионите незаконно присвоявани ежедневно.

Българският народ не иска да чуе за миналото – не иска да чуе дори за вчерашния ден. Той бърза напред.   Обича да живее като във филмите и реалити шоутата. И с надежда в бъдещето всеки ден търка лотарийни талончета. Търка талончета и участва в игрите на “Националната лотария”, която всъщност е частната лотария на Божков. И която се продава на всеки ъгъл в “Лафките” на Пеевски.

Ето защо никога, докато сами не си отдидат по естествен път, няма да се освободим от бившите служители на Държавна сигурност, които само във Външно министерство са над 55, все на ръководни длъжности (вж. тук).

Ето защо съвсем малко са тези, които ще подпишат петицията, в която се настоява бившите агенти на ДС да бъдат освободени от държавни длъжности (вж. тук).

Българският народ е благороден и лесно прощава. Държавната администрация работи, за да обслужва властимащите, а медиите им осигуряват информационен комфорт.

Ето защо вероятно отникъде няма да научите нищо друго, освен за радоста на хората, които се срещаха с президента. Нека да приемем, че те са били 990 души за двата дни, но все пак имаше и едни останали 99000, които не дойдоха да го видят. Вие ще видите по телевизора как той е бил посрещнат с хляб, сол и мед, но няма да чуете незадените въпроси на всички онези недошли 99 хиляди.

Продължавайки да не търсим вина от виновните, продължавайки гледането на лъскавите телевизии (и забравяйки, че все пак има честни журналисти, но те са извън тях и без заплати), примирявайки се с административния произвол, всички ние даваме възможност на сегашните властимащи да живеят в паралелна реалност, недосегаеми от нашите проблеми.

.

Петър Стаматов

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

* Всъщност, зададох и втори въпрос, но го зададох без позволение. Защото предварително многократно бял заявявал в кореспонденция със служители от президентската администрация, че имам въпроси поне за 10 минути. Молих да ми бъдат дадени поне 5 минути, но и за тях не получих разрешение. Това крайно ме развълнува, дори ме изведе от равновесие и си позволих да изкажа негативната част от личната си оценка за посещението на президента – за мен това посещение в Чикаго е само една негова разходка, щом не е заделено достатъчно време той да отговори на въпросите на местните медии, които най-добре знаят желанията на цялата над стохилядна българска общност тук.

** Заслужават ли си усилията да пиша този текст, след като никой не ми плаша за написаното, а утре ме чака дълъг работен ден? Единствената ми надежда е текстът да бъде прочетен от повече хора. И се надявам те да разберат накъсания ми и развълнувания разказ и да го разпространят на свой ред.

*** Посланикът ни в САЩ Тихомир Стойчев и вчера не отрече този факт, който не се знаеше от генералния консул Иван Анчев, както можете да чуете от видеозаписа. А експосланик Елена Поптодорова също е казвала пред изданието ни: “Действително липсата преди няколко години на биометрични данни в българските паспорти в посочен от САЩ момент се оказа неблагоприятен фактор по отношение на възможността от евентуално положително развитие по отпадането на визите тогава.“


Четете още:

🔴 Лъвски скок в БУ "Св. св. Кирил и Методий" – Лайден

🔴 Велики думи на велики българи за родината

🔴 Нова агресия на пътя: Шамари се раздават на кръстовище в Кючука (ВИДЕО)





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе