Уж ни бяха приятели, а не спряха да завиждат и коментират



С мъжа ми имахме много приятели. Четири семейства бяхме неразделни – заедно почивахме, заедно празнувахме, подкрепяхме се в труден момент. Толкова весело си живеехме, че отстрани хората ни завиждаха. А когато през 2003-та със Симеон решихме да започнем частен бизнес, първо с тях споделихме. Нещо повече, поканихме всички за съдружници. Те обаче не пожелаха да рискуват. Ние ипотекирахме жилището си, помогна ни и един чичо на съпруга ми.

В началото приятелите ни наблюдаваха отстрани и уж се радваха на малките ни успехи. Още няколко години бяхме заедно, докато ние дръпнахме доста напред и натрупахме капитал. Колкото повече го увеличавахме обаче, толкова повече приятелите ни се отдръпваха. Все бяха заети, когато ги канехме на гости. А дойдеха ли, забелязвах завистливи погледи и чувах одумвания зад гърба си – лесно ми било да отрупам масата с деликатеси, след като имам много пари. Започнах да слагам по-малко и по-обикновени мезета. Тогава пък Здравко, най-големият шегаджия в компанията, подметна – забогатяла съм и съм станала по-стисната, вече съм пропускала да им поднеса салата от морски дарове, сьомга и пастърма. Уж беше приятелски бъзик, но ме прободе в сърцето.

Честно да ви кажа, не разбирам защо ни завиждат – със Симеон винаги сме били готови да помогнем на всеки от тях. И сме го правели неведнъж. Никой от тях не е безработен, имат хубави професии, но времената са трудни и всеки изпада в нужда. Разбирам това, не съм се самозабравила. Давали сме пари за операции и лечение, заем за заминаването на нечий син в Америка на бригада, помагали сме при покупка на кола… Никога никого не сме притеснявали, ако забави връщането на парите. И, знаете ли, колкото по-щедри сме били, толкова повече завист сме получавали в отговор. Разбрах едно – когато помагаш на някого, той не ти е благодарен, а се озлобява срещу теб. И това го има само у нас, българска му работа.

Все по-рядко общуваме със старите приятели, но мен ме боли. Мислех, че ще остареем заедно и ще бъдем банда весели старчета, а не се получи.

Таня 


Четете още:

🔴 Изводи след посещението на президента Румен Радев в Чикаго

🔴 Лъвски скок в БУ "Св. св. Кирил и Методий" – Лайден

🔴 Велики думи на велики българи за родината





Източник: po-krasivi





Коментари

горе