Веган грънчарката майстор Деси живее с три деца като отшелник на главния път край Раданово



ВЕГАН ГРЪНЧАРКА Е ИЗБРАЛА ДА ЖИВЕЕ С ДЕЦАТА И МАЙКА СИ ИЗОЛИРАНО ОТ ЦИВИЛИЗАЦИЯТА, но не в гората, а на главния път край Раданово. Десислава Владовска е на 38 г., има три деца, но без брак. Дори не й се говори за мъже. Деси тренира йога сама, разчита само на зеленчуците и плодовете от градината си, сама си меси хляб, сама си копае глината за грънци, делви и всички останали уникални и причудливи неща, които вае.

Малките деца – Десислава, на 9 г., и Даниел, на 8 г., по решение на майката пък се учат вкъщи на компютъра, от сайт, и са сред малцината в областта на индивидуално обучение. 17-годишната Кристина учи в Троян, който е родният град на Деси, и момичето върви по стъпките на майка си да стане грънчарка. Понеже хлапетата обаче не са вегани, в двора на къщата има коза, зайци и кокошки, а за всичко помага Данка, 68-годишната майка на грънчарката.





 

ЗА ИЗБОРА ДА СЕ ЖИВЕЕ РАЗЛИЧНО

 

Грънчарницата край шосето
Грънчарницата край шосето

КОГАТО БИЛА НА 24 Г., ДЕСИ ОТ ТРОЯН РЕШИЛА ДА СИ НАМЕРИ КЪЩА на село и да превърне уменията си по грънчарство в занаят. Неслучайно тя подчертава, че това не е бизнес или професия, просто за нея е занаят. Харесала къща на главния път край Раданово, купила я и после при нея дошла майка й. Голямата дъщеря Кристина е завършила в местното основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Раданово, била е отличничка, след което отива в Троян. После се появили двете по-малки деца, които изкарали първи клас в същото училище. Макар да са с една година разлика, те тръгнали заедно и сега са много щастливи. Казват, че се контролират един друг и са свободни. Учат от сайт и после се явяват на изпити в училището. Така вече са в трети клас.

„Те са единствени в общината и вероятно в областта, но аз поне не съм чувала да има други деца в тази възраст на индивидуално обучение. Правим им две сесии в годината – през зимата и през пролетта. Десислава се справя отлично, момчето е по-палаво. Сега сме им подготвили тестове, които трябва да решат и да дойдат в училище. Борихме се много децата да учат в училището, но това е решение на майката, а законът й го разрешава“, коментира вчера директорката на основното училище в Раданово Катя Цветкова.





Според майката изборът е бил заради нейните постоянни пътувания в страната, където ходи на изложения да представя това, което изработва. Децата й пък стават много отговорни и разчитат само на себе си.

„Заложих на закона и на разбирането на ръководството на училището. Аз съм сама жена и трябва да се оправям с всичко. Разходите ни са малки, градината ни храни, от продажбите си плащам телефона, интернета, ползвам газ, купувам само брашно и ориз. Правим перфектен хляб, доим козата и децата ядат месо от зайците и кокошките. Живеем природосъобразно и сме щастливи“, казва Деси.

 

МАГАЗИН НА ОТКРИТО

 

ПРЕД КЪЩАТА НА ГЛАВНИЯ ПЪТ КРАЙ РАДАНОВО има табела, че това е грънчарница. Всички предмети са изложени на двора. Малки и големи съдове, саксии градински човечета и животни са с етикети и цени. Вътре в къщата на първия етаж е работилницата, където Деси прави всичко и пече. Там са пекарната, фурната за печене на хляб и огромните количества домати, пипер, тиквички и всичко, прибрано от градината. Част от него вече е превърнато в лютеница и други вкусотии за зимата.





„Преди около 15 г. отворих този магазин на открито, за да може постоянно пътуващите коли да спират и да видят какво и кой го прави. Всички предмети са мои хрумвания, а сега правя и огромни делви с инкрустации. Оказа се, че съм единствената жена грънчарка в България, която предлага такива съдове, това установих, като ходя на всички изложения у нас. Една такава делва отнема много дни и след това правя ръчно инкрустациите. Те са ми нещо като хоби и като да скачаш с бънджи, защото предизвикателството е огромно. Не мога да се похваля с големи обороти, но пък стига за елементарните неща. Другото си произвеждаме сами и така съм нещо като отшелник на магистрала“, с усмивка споделя още 38-годишната грънчарка.

ДОРИ НЕ ЗНАЕ КОЛКО АРТИКУЛА ПРАВИ, ЗАЩОТО НЕ ГИ БРОИ. Съдовата керамика е в пълен комплект и свършва бързо. Саксиите се купуват от чужденци, а масови откупки има от община Козлодуй. Всичко трябва да се прави с любов, луксът е заблуда и не е важен, разсъждава още Деси, докато ни разхожда из магазина, двора и дома си. Тя не се смята за пазител на този занаят, но сама е открила находище край Раданово, откъдето с много труд сама си вади и меси глината и вече има за три години напред.

Нели СУКОВА






Четете още:

🔴 С водолази откриха мистериозна подводна зала от римско време край Мусинската пещера

🔴 Кестенът - Космическото Дърво

🔴 Владимир Николов - капитанът с 4 деца





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе