Швейцарска прецизност от Пловдив



Открий, отдай се, действай бързо и добавяй стойност! Това мото следват в "Айгер Инженеринг".

“Новата BG икономика” е съвместна рубрика на вестник “Труд” и “България СЕГА”, подкрепена от ТехноЛогика (www.technologica.com), с твърдото убеждение, че  обществото има нужда от примери на проспериращи български фирми, които доказват на младите хора, че има възможности за достойна реализация и в България. Тези фирми са новият облик на българската икономика и техните постижения осмислят тежката цена на прехода, вдъхват надежда и национално самочувствие. Те не са големи, не са популярни в общественото пространство, но са изключително витални, пазарно ориентирани, изпълнени с иновации и реално допринасят за растежа на икономиката. За българите зад граница, които възнамеряват да се върнат някой ден в родината, те са и модел за правене на бизнес в България.

Открий, отдай се, действай бързо и добавяй стойност! Това мото следват хората в една от бързо развиващите се компании у нас - "Айгер Инженеринг". Фирмата произвежда машини за тютюневата промишленост, почти 100% изнася за чужбина, заводът за производство е в Пловдив. На пазара се появяват преди 20 години, а днес клиенти са им световните лидери в бранша.
"Започнахме през 1994 г. в доста различен свят. Заложихме на дисциплината, нивото и обучението на кадрите, което е формула за успеха. Перфекционисти сме.", казва Димитър Янчев, управител на "Айгер". Той е бивш военен пилот от базите в Доброславци и Габровница, със стотици часове нальот с бойните изтребители МиГ-21 и 23. В зората на демокрацията напуска армията и се впуска в бизнеса. Със съпругата му Славянка стартират, като влагат собствени средства и теглят младоженски заем.
Първоначално стартират в строителния бизнес. Няколко години по-късно започват с производството на машини.
Дори и днес Димитър Янчев скача с парашут, увлича се по парапланеризъм и е запален алпинист. Нарича фирмата "Айгер" на връх в швейцарските Алпи. "Работим честно и принципно, нямаме нужда от протекции. Издигаме в култ качеството. Целта е доволни клиенти на световния пазар. Не обичаме провалите. Като не се получи нещо, не се отказваме с оправданието: Е, какво от това, нямах ден и късмет! Бъдещето принадлежи на тези, които имат смелост да изкачат своя връх", смята Янко Янчев, търговски директор и син на Димитър.
26-годишният мъж за година е навъртял 100 000 мили във въздуха по пътувания за търговски сделки в различни точки на света. Завършил е бизнес в Питсбърг, САЩ. Говори няколко езика. Прилага знанията в семейния бизнес. По-малкият син на Димитър Янчев - Калоян, е студент по инженерство в Цюрих, Швейцария. Централата на пловдивската фирма е базирана в... Швейцария и има свои офиси в Англия, САЩ, Шотландия и Сингапур.
"В компанията сега работят 210 служители от 10 националности. Продаваме продукти в над 60 държави на пет континента. Във фирмата работят както специалисти с дълъг стаж, така и млади хора, завършили университета - разказва Димитър Янчев. - Тайната на успеха за нас е проста - на първо място са служителите ни, тяхното развитие и растеж, което гарантира доволни клиенти и добавена стойност. За 20 години сме спечелили доверието на лидерите в тютюневата индустрия - Philip Morris, Imperial Tobacco Group, Japan Tobacco, Filtrona и др. Ние сме част от света, общуваме с различни хора всеки ден."
Най-новата им идея е създаването на инженерна Академия "Айгер", която да обучава самостоятелно млади хора. Там те ще получават допълнителна техническа, инженерна и друга подготовка. В осъществяването на тази идея, както и в цялостната дейност на инженерния екип фирмата среща подкрепата на ДиТра, CAD/CAM център на ТехноЛогика.
В момента във фирмата работят 14 младежи, които тази година са завършили Техническия университет. Получават по 1000 лева заплата и допълнителна квалификация. "Социално отговорни сме, затова инвестираме в образованието и в Пловдив. Искаме хората, които дойдат при нас, да знаят, че имат възможност за реализация, развитие и много добро обучение", допълва Димитър Янчев. 25 служители вече са преминали индивидуален план на техническо обучение по други програми.
Фирмата е платила по 10 000 евро за курсовете на всеки от тях.
"Айгер" си партнира с две висши училища в Пловдив - Университета по хранителни технологии и Техническия университет. Участват на всички техни изложения за кариерно развитие.
"Когато постъпих, се почувствах в истински университет. За мен като млад инженер тук бе школа, защото в адаптационния период получих практическо и теоретично обучение на място", разказва 25-годишният Данаил Пепелев, дипломиран инженер по "Машиностроене и уредостроене" от Техническия университет в Пловдив. Той е дизайнер.
"Тук не е първата ми работа, но разликата с предишната е доста голяма. Естеството на производството е на световно ниво, използват се съвременни средства, лицензи, софтуер", допълва Данаил. Колегата му и връстник Борислав Немски е от десет месеца в "Айгер". Работи като дизайнер. Завършил е "Авиационна техника и технологии" в Техническия университет. "Намерих обява в интернет за позицията, кандидатствах, явих се на интервю и ме одобриха. В началото бе трудно, но ако човек покаже качества, се развива и върви напред", казва Борислав.
"Служителите влизат в друг свят - коректен и точен. Получават добри заплати, пълни осигуровки. Когато изпратим примерно в Токио машина, наш инженер или техник заминава да участва в монтажа", споделя Димитър Янчев. Във фирмата всеки месец служителите се срещат с шефовете си на кафе в т.нар. час на управителя.
Освен това преките шефове следят развитието на всеки служител.
"Проблемът е, че българинът понякога е с изкривен манталитет. Вижда в работодателя не защита, а враг, което при нас е преодоляно. Първоначално на тези срещи чужденците питат, а българите предпочитат да мълчат или разговорите са трудни. За да развиваш бизнес, е нужно човечност, диалог със служителите", смята Димитър Янчев. И го доказва на практика. Шест месеца след постъпване се прави анализ да работата на всеки служител, схемата на растежа и се преразглеждат възнагражденията.
Бъдещето на фирмата не е само свързано с тютюневата промишленост - компанията работи и по проект за фармацевтичната. Става въпрос за тестване до абсолютната точност на съставките в капсулите на антибиотиците.



Източник: bulgariasega





Коментари

горе