ВЕЧЕ ЩЕ МОЖЕ ДА СТРЕЛЯМЕ ПО КРАДЦИТЕ, АКО ВЛЯЗАТ ВКЪЩИ! ИМА САМО ЕДНО УСЛОВИЕ! ПЪРВО ТРЯБВА ДА …



Ако крадец влезе с взлом в дома ни с цел кражба, вече няма да бъде наказуемо, като престъпление, ако стреляме. Това гласи записана промяна в нов Наказателен кодекс.

Този проект е публикуван на сайта на правосъдното министерство. Наказателен кодекс е един от най‐старите действащи у нас нормативни актове и не е променян цялостно почти 45 г. Приет и създаден 1968 г. до днешна дата е променян повече от 95 пъти, но само частично, пише „За жената“.

Най‐интересният текст в новия кодекс е този, който касае неизбежната самоотбрана. Според чл.14, ал. 3 на нормативния акт, ако застреляме някой, който е нахлул в дома ни с взлом или е проникнал в къщата с насилие, няма да носим наказателна отговорност.

Според новия Наказателен кодекс, ако се докаже, че са нарушени пределите на неизбежната самоотбрана, наказанието, предвидено в нормативния акт, е до 5 години затвор. Това означава, че ако някой грабне чантата на жена на улицата и тя го застреля в главата без предупреждение, може да отнесе максимум до 5 години затвор.

Законотворците са оставили и възможността да не бъде съден човек, който е стрелял поради уплаха или силно смущение. Според новия текст обаче, ако хванем крадец на местопрестъплението или след като е свил чужда вещ, можем дори да го понатупаме, стига да успеем да го заловим и предадем на властите.

Без наказание може да се размине и дори стрелбата по апаш, стига първоначално да е изстрелян предупредителен патрон във въздуха и стрелецът да не се е целил в главата или сърцето на бягащия крадец.

Предвидена е и опцията за нападение при „крайна необходимост“. В този текст пък е записано, че не се наказва деянието, „което е извършено при крайна необходимост – за да се спасят от непосредствена опасност свои или чужди блага, както и държавни или обществени интереси“. В този случай можем да се отървем от съдебно преследване, ако се докаже, че сме предотвратили извършването на сериозно престъпление, или нанесените от нас щети са по‐малки от тези, които апашът е щял да направи.

Сред новите текстове в закона е и отпадането на вината на полицай или служител на службите, който е бил внедрен в престъпна структура под прикритие. В този случай, ако на полицая му се наложи да извърши престъпление, за да не се усъмнят в него новите му „колеги“, това деяние няма да бъде преследвано от закона.


Четете още:

🔴 УТРЕ СТАВА СТРАШНО В СОФИЯ! 200 автобуса атакуват столицата, чакат се адски тапи, ето къде

🔴 ИЗУМИТЕЛНО: ОТКРИХА ТАЙНАТА НА ВАНГА! Вижте как пророчицата е предсказвала бъдещето

🔴 Шипков мармалад





Източник: politikata





Коментари

горе