На 19 април войници откриват Казанлъшката гробница



Прочутата Казанлъшка гробница е открита случайно на 19 април 1944 година от войници, които копаели окопи край Казанлък по време на учение. Според археолозите гробницата е била предназначена за вечно обиталище на неизвестен тракийски цар и неговата съпруга, като се предполага, че е изградена  IV-III в. пр.Хр. 

Могилата била висока 7 метра с диаметър на основата 40 метра. Войниците попаднали на иззидана каменна стена.

Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а оттам - в кръгло помещение. Заподозрели, че са открили нещо важно, и извикали археолог, който потвърдил предположенията им. 

Гробницата е била ограбена още в древността и затова в нея са намерени само дребни предмети и останки от конски скелет. Тя се състои от три помещения - коридор (дромос), правоъгълно помещение и погребална камера с диаметър 2,80 м, изградена от тухли.

В правоъгълното помещение са изобразени бойни сцени на конница и пехота, като в центъра им е двойка воини. Сцените вероятно отразяват военните подвизи на обожествения владетел или пък представят погребални игри в памет на знатния покойник. 

През 1946 г. гробницата е била вградена в специална защитна постройка, която през 1960 г. е преустроена. През 1961 г. е снабдена с климатична система, която да осигури необходимите условия за съхранение на стенописите.

През 1966 г. ЮНЕСКО организира международна комисия с цел извършването на цялостна проверка на състоянието на стенописите. През 1979 г. е включена в Списъка на световното наследство на Конвенцията за опазване на световното културно и природно наследство.  

За да се съхранят стенописите, достъпът до оригиналната Казанлъшка гробница днес е строго ограничен. Достъпна за туристически посещения е изградената в близост гробница-копие. Тя е по проект на архитект Младен Панчев.

Художниците, пресъздали стенописите, са професор Любен Прашков, Златка Кожухарова и Слави Войков. Намира се в непосредствена близост до оригиналната гробница, в красив парк близо до центъра на Казанлък.


Четете още:

🔴 Скандалът с цензурата на Нова се разраства! Разследване за корупционни схеми на столичен кмет седи неизлъчено от 4 месеца!

🔴 Как е представен Исус в исляма

🔴 С любов към училището: Влади, който каза модерно "Благодаря"





Източник: Марица





Коментари

горе