Въжен лифт до пещера правят в село Забърдо



Ще правим въжен лифт „Канопи“ до пещерата „Тьовната дупка“ по подобие на такъв лифт в Коста Рика, съобщи кметът на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков.

Идеята дошла от еквадореца Родриго Ореляна, чиято половинка е от Забърдо. Чужденецът има плантация за рози в Еквадор, но ръководи бизнеса си от София.

Той предложил да направят уникалния въжен лифт за авантюристи край Забърдо, защото скали заобикалят отвсякъде селото и туристите ще се впускат в невероятно приключение.

Чепеларското село е заобиколено от баири с десетки пещери. Наблизо е природният феномен „Чудните мостове“, крепостта „Заград“, античният римски път, пещерите „Челевещница“, „Сливова“ и „Тьовната дупка“, природният феномен „Глухите камъни и др. До пещерите, които са примери за историята на Родопите, се стига много трудно.

Проектът е първото "канопи" да се прокара до Тьовната дупка.

Пещерата е на надморска височина от 1250 метра и е паметник на културата с национално значение. Дължината й е 205 метра с денивелация от 10 метра. По предание жителите на село Забърдо в тази пещера измрели много хора, непожелали да приемат Исляма по време Османското владичество. В пещерата се е скрило част от населението на село Забърдо. Турците обаче ги открили и запалили влажна слама на входа. Димът изпълнил цялата пещера и скрилите се хора били задушени.


Четете още:

🔴 Мая Манолова: Няма да съдят гражданите без да знаят!

🔴 9 лесни за почистване места в дома, които винаги пропускаме

🔴 Любовен хороскоп за ноември





Източник: Кмета





Коментари

горе