Защо Бойко Борисов не се бръсне и не дава пари в понеделник



Да тръгнеш от дома си с десния крак, за да ти върви, или да се завъртиш три пъти по посока на часовниковата стрелка, когато черна котка ти мине път - това са сред най-популярните суеверия, в които вярват повечето българи. А в какво вярват политиците?

В какво ли не - носят червен конец против уроки или осветена икона в чантите си, карат НСО да сменя маршрута, ако пред колата мине черна котка, съобразяват се с ретроградния Меркурий.

Премиерът за трети мандат Бойко Борисов вероятно е сред най-суеверните политици. Сам често казва, че и в политиката, и в живота разчита най-много на Бога, често го нарича Началника. Преди да захване нещо важно или да се качи на самолет, се кръсти. Но в същото време разчита и на безброй “езически” суеверия, които да го пазят от зли очи.

На ръката на Борисов винаги може да бъде видян червен конец. Но освен това следва и правилото, че в понеделник не се бръсне никога, ако ще и да има среща с Ангела Меркел. Благодарение на този му навик фоторепортерите безпогрешно познават в архивите си коя снимка е правена в началото на седмицата по наболата брада на министър-председателя. А самият той не обяснява какво се крие зад това суеверие, а само казва, че

Така бил решил

“открай време”

Пак в понеделник Борисов не дава пари. “Абсурд! Не давам!”, неколкократно публично е отсичал самият той. “Добре, че заседанията на Министерския съвет са в сряда. Ако трябваше да се приема бюджетът в понеделник, щяхме да го закъсаме сериозно”, шегуват се с него пък бивши и настоящи министри.

Тази година например Борисов специално насрочи извънредно заседание на правителството в неделя, 28 октомври, за да бъде приет навреме от министрите бюджетът за 2019 г. Причината е, че според правилата проектозаконът трябва да бъде внесен в Народното събрание до 30 октомври.

Това суеверие на Борисов обаче има своето обяснение. Който дава пари в понеделник, ще му тръгне така цялата седмица.

Борисов вярва и че черна котка да ти мине път, е на нещастие. И се твърди, че дори е бил забелязван след среща с такава маца да се върти в кръг и да плюе през рамо. Освен това, вече с по-голяма достоверност, се знае, че ако черна котка мине пред колите на НСО, с които се вози, веднага нарежда да бъде променен маршрутът и да не се минава по първоначално набелязания път.

Друго, което никога не прави, е да сложи червена вратовръзка.

Докато беше главен секретар на МВР и кмет на София, се возеше на коли, сборът от първите две цифри и от последните две цифри на чиито номера беше 7.

Правителствата си

Борисов пък реди

според звездите,

освен по политически съображения. Ако не сме излезли от ретроградния Меркурий, въобще не ги почва. А през 2016 г. заради астрологията забави и обявяването на кандидат-президентската двойка на ГЕРБ. И мотивът бе посочен именно от Борисов в телевизионно интервю. “Катя Захариева (Екатерина Захариева, тогава министър на правосъдието, а в момента вицепремиер и министър на външните работи - бел.ред. ) най ме тормози с това: “Идва ретроградният Меркурий”, обясни тогава в студиото на Би Ти Ви Борисов.

И така посочи още един от управляващите, който предпочита да следва правилата на звездите и суеверията. Самата Захариева също носи червен конец на ръката си срещу уроки. 

Външната министърка Екатерина Захариева също с червен конец

Борисов обаче не е първият министър-председател, който управлява малко или много подвластен на суеверия. Преди него червен конец на ръката носеше и Сергей Станишев, докато бе начело на правителството на тройната коалиция. Талисманът му бе донесен от приятели от Божи гроб и той го сложи на ръката си, за да го пази от уроки и нечисти сили. Подобно на Борисов, и Станишев не го сваля дори когато е на официални посещения или пък посреща височайши гости. 

Бившият премиер Сергей Станишев. На ръката му ясно се вижда червеният конец.

Станишев върти броеница, докато отговаря на въпроси на журналисти.

Корнелия Нинова, която пък в момента води БСП, е разказвала, че има в чантата си малка икона на Богордица, която трябва да я закриля. Тя ѝ била подарена от майка ѝ. Нинова разчитала на помощта и на втора светиня, донесена ѝ от манастир в Сирия, но нея не я разкрива.

На шията на Мая Манолова се вижда седефеното кръстче талисман.

Омбудсманът и доскорошно червено острие Мая Манолова пък се осланя на седефено кръстче. Талисманът ѝ бил подарен от игумена на Рилския манастир. Тя подобно на Бойко Борисов може често да бъде видяна в църква.

При изпадналите от сегашния парламент десни пък на мода бяха броениците. Първи от тях с такъв талисман бил бившият телевизионен водещ Асен Агов. Такава в миналия парламент се твърдеше, че притежавал и Радан Кънев.

В редиците на ДПС освен истанбулски броеници се ползват доста муски, направени от ходжи. Това били текстове от Корана за здраве и отблъскване на вражески сили, написани на миниатюрни листчета, омотани в красиво извезани кожени торбички.

 


Четете още:

🔴 14 ламборгини регистрирани в София, 110 карат бентли, 248 - порше

🔴 Исторически медал за България в олимпийското карате

🔴 Катастрофа със 7 убити и братът Васил взривиха съдебната практика за обезщетения





Източник: 24 часа





Коментари

горе