Плажове под вода, 3-метрови вълни подгониха туристи от първа линия



- Остров Света Анастасия втори ден остана недостъпен заради бурното море

- От вторник ситуацията на бургаския плаж е опасна, защото вълните са изровили огромни дънни ями

- На юг най-опасни са плажовете в Поморие, Ахтопол, Харманите в Созопол, южният в Слънчев бряг, Иракли, Обзор и Липите в Синеморец

Големи вълни прогониха летовниците от първа линия на плажовете по Южното Черноморие, а мъртвото вълнение ги закотви в големите жеги на пясъка. От началото на седмицата на повечето ивици в Бургаско флагът е червен за ужас на хилядите български и чужди туристи, особено за децата, които са принудени да не влизат във водата.

В Бургас от два дни морето бушува и вдига вълни от 2 до 3 метра, които опразниха първия и втория ред чадъри. Същото е положението и на другите ивици по Южното Черноморие.

Под вода на

10 м навътре

от брега са

плажовете на

“Каваците” и

“Смокиня”,

в Поморие и Синеморец летовници също панически вдигаха хавлии и багажи от пясъка.

“Божа работа кога ще се успокои морето. Предполагам, че тези дни ще утихне, защото вълната леко намалява. В началото на седмицата бе по-бурно морето”, каза старши спасителят и отговорник за бургаския плаж Желю Костадинов.





На много места по Южното Черноморие ситуацията се усложнява и от комбинацията на големи вълни с мъртво вълнение. Около Бургас в крайбрежните зони извън заливите

вълнението

стига 4-5 бала,

което прави

самоубийствено

плуването

в морето.

Заради големи вълни от вторник пътуването до остров Света Анастасия е спряно и корабчетата изчакват на брега в Бургас да утихне морето.

“В понеделник беше последният курс, два дни не сме имали туристи”, коментира управителят на единствения обитаем български остров Павлин Димитров. Надеждите му са днес вълната да падне.

Бурното море изкара и купища водорасли на брега, които плажните наематели едва успяват да изчистят, а на места се събират в огромни купчини и вонят ужасно.

“Най-важното е туристите да спазват флаговата сигнализация. Затова сме на плажа - да следим ситуацията. Ако човек попадне на мъртво вълнение и го задърпа надълбоко, не трябва да се паникьосва. Най-важнато е да започне да плува към брега, но не фронтално, за да не се изтощава, а косо по диагонал на 45 градуса”, съветва Костадинов.

Досега препоръките бяха да се плува успоредно, но водният гард ги оспорва. “Така мъртвакът пак ще ви отнесе навътре”, добавя старши спасителят.

Според водните гардове плаж с плаж не си прилича.

Докато в Бургас

флагът е червен,

в Черноморец

може да е тихо

“Същото важи и за спасителните постове. Хората не трябва да се подлъгват да влизат в морето, ако на 300 метра от тях примерно знамето е зелено или жълто, а пред тях е червено. Трябва да спазват указанията на спасителя, който е в техния район - той най-добре го познава и затова е преценил какъв флаг да вдигне”, допълва Костадинов.

От вторник насам на бургаския плаж ситуацията е много опасна, тъй като големите вълни са изровили големи дънни ями, на места са се образували и подводни реки при оттеглянето на водата в морето. Дори и на брега такава ситуация е опасна, особено за малки деца, защото може изведнъж да ги повлече в морето, предупреждават водните гардове. Тъй като разположението на плажовете и теченията са различни, по Южното Черноморие се открояват дузина опасни плажа Това са Харманите в Созопол, южният в Слънчев бряг, Иракли, северният на Обзор, двата плажа в Поморие, в Ахтопол и Липите в Синеморец.

В района на Варненска област

най-опасният

плаж е край

устието на

Камчия,

там на много места се образуват водовъртежи. Морето край Шкорпиловци също крие много опасности през август. Там влече навътре, а близо до брега минава студено течение.

На градските плажове във Варна най-често дънни ями се образуват в Аспарухово, на южния плаж и край калните бани. Инциденти се случват и край самите буни, които са неохраняеми. Плажовете на Кабакум и Златни пясъци също крият опасности. Те са открити, наклонът на брега е голям и рязко става много дълбоко.





Според доайена на водното спасяване в Бургас д-р Андрей Найденов на такива плажове летовниците трябва да внимават дори и когато са привидно като тепсия.

“Защото отдолу има подводни ями, в които човек изведнъж от 1 метър може да се окаже на 2-3 метра дълбочина”, предупреждава Найденов.

Спасители искат плажна полиция

В средата на август в Черно море винаги излиза мъртво вълнение, а водата влече навътре неусетно

Тялото на 14-годишното момиче, което изчезна в морето във вторник следобед, изплува в сряда в района на сърфбазата на рибарския плаж. Сигнала на 112 подал в 11 ч мъж, който забелязал, че вълните носят тялото. На мястото веднага са изпратени спасителни екипи, които извадили момичето от морето.

Драмата се разигра във вторник следобед. Момичето, което е от кв. “Владиславово”, отишло на плаж с приятели. Около 16,30 ч влязло в морето заедно с момче от групата въпреки червения забранителен флаг. Двете деца явно започнали да се давят, затова спасителите скочили в морето.

Заради силното

мъртво вълнение

спасителите се

хванали за ръце,

за да могат да се придвижват напред във водата. Те успели да извадят момчето живо на брега, но девойката се изгубила сред вълните.

На помощ на спасителите е изпратен екип водолази от Гражданска защита, но издирването на тялото бе прекратено с падането на мрака. В сряда сутринта то бе възобновено.

Спасителите предупреждават, че в средата на август в Черно море винаги излиза мъртво вълнение, а водата влече навътре неусетно. Миналата година по това време други две деца намериха смъртта си в морето, след като паднаха във водата от вълнолома.

“Такъв август не сме имали никога досега. Започна още от 3-и със силните ветрове, удари здрава вълна и мъртво течение. Всеки ден оттогава

флагът е червен,

но на хората не

им пука. Влизат

смело,

а ние не можем нищо да направим. Само свирим, а те се правят, че не ни чуват. Преди ден имаше ураганен вятър в морето, влече ужасно силно. Само във вторник сме спасили 10-12 души от удавяне. Повтаряме непрекъсното колко е опасно, но никой не ни чува.”

Това каза за “24 часа” шефът на варненските спасители Георги Есов. Той обясни, че след силно вълнение в морето се образуват подводни ями, които се съединяват в ръкави и буквално тръгват подводни реки, които стигат опасно близо до брега. Морето изглежда изключително спокойно на повърхността, но под нея буквално кипи. Тогава е най-опасно да се влиза във водата. Хората виждат равно море, дето се казва - тава, виждат червения флаг, но решават, че не е имало кой да го смени и влизат. Така стават големите бели.





“Това море е опасно дори за най-опитните плувци. Затова от години сигнализираме, че има нужда от плажна полиция. Няколко униформени полицаи са достатъчни. Знаете, че българинът не разбира от дума, разбира само когато му се бръкне в джоба. Като глобят няколко души, бързо ще се разчуе и хората ще се замислят защо не трябва да влизат в морето. А ние нямаме такива правомощия. Това могат да го направят полицаите” , казва Есов.

Според поверието след 6 август морето се обръща и излиза мъртвото вълнение. Водата става по-хладна и кафява заради цъфтежа на планктона. Със силните ветрове, характерни за сезона, в морето се усещат различни подводни течения и се образуват т.нар.дънни ями. Самите течения също са много опасни, защото водата на повърхността е топла, а буквално на педя-две надолу изведнъж става ледена. И това, съчетано с мъртвото течение, може да отнеме живота и на най-добрия плувец.


Четете още:

🔴 Мъж влачи куче с мотоциклета си в Бяла

🔴 Тъжа вест: Почина един от собствениците на ЗОРА

🔴 Известна астроложка предупреди света за бедствие през 2020-а





Източник: 24 часа





Коментари

горе