10 ст. за кило картофи искат монаси



Манастирът се издържа от труда на хората в расо

Доброта в Копиловския манастир 

15 души гледат стотици декари с насаждения 

Евтини картофи по 10 стотинки за килограм продават монаси.

15-ина Божии служители в Копиловския манастир се грижат за хиляди декари с насаждения. Те продават продукцията си, а със събраните средства финансират доизграждането на светата обител в Кюстендилско. Но монасите не забравят, че не се трудят само за печалба, а и за да помагат. Затова и продават картофите на символична цена, за да могат хора без възможности да си ги купят. Има и моменти, в които ги раздават напълно безплатно, за да не залежават и гният, а ако не са в много добро състояние, хората ги използват, за да хранят животните си.





Монашеските картофи са евтини и вкусни

"Имаме червени картофи, които са отгледани в биосертифицираните градини на манастира. Характеризират се с тънка ципа и понякога лек сладникав вкус. Изключително вкусни след приготвяне. Запазват се малко по-твърди при готвене. Подходящи са за пържене", обясняват от манастира "Свето Благовещение на Пресвета Богородица", както е пълното име на светата обител.

Послушниците се грижат и за други насаждения - жито, ръж, картофи, моркови, цвекло, домати, краставици, чушки, ябълки, круши, праскови, сливи и череши. И почти всички са биопроизведени. По този начин, освен че се препитават, с изкараните средства те строят и устройват светата обител, където по техни думи всеки един е добре дошъл.





В градината има плодове и животни

В Копиловския манастир можете да си купите още червени биочушки и биоморкови, като килограмът е около два лева. Патладжанът се продава за 1,50 лева.

Монасите продават и пчелен мед, който добиват в кошерите си. "Събираме го през летния сезон, когато районът около манастира е изключително богат на билки. В него няма консерванти, захар или други вредни вещества за човешкия организъм", категорични са Божиите служители.

Хората в расо има и собствен рибарник, който се намира в Треклянския Балкан в близост до село Жабляне. Там ловят пъстърва, която също продават.

"Далеч от заводи, населени места и други замърсители, рибата се отглежда в естествени водоеми със свободно течаща вода, поради което не се третира с никакви лекарства и препарати. Рибата се лови в четвъртък и неделя вечерта и по този начин се предлага на клиентите винаги прясна и охладена", завършват трудолюбивите монаси.

Копиловският манастир е един от най-новите манастири у нас - основан е през 2003 г.






Четете още:

🔴 Алекс Сърчаджиева: Девет месеца Иване! Ужасяващо е!

🔴 Свет се появи в "България търси талант" и побърка жури и зрители (Видео)

🔴 Жена стои зад банковия обир в София?





Източник: Днес.БГ





Коментари

горе