Архитектурните постижения в България, които трябва да видите



Сградите са може би едни от най-впечатляващите произведения на изкуството, на които сме свидетели.

През последните години в България можем да видим впечатляващи и изключително иновативни архитектури.

Един от най-амбициозните проекти на български архитекти е мащабният офисен комплекс Капитал Форт и в частност неговият подиум, който цели дълготрайна промяна в отношението към съвременното работното място и града.

Capital Fort
Capital Fort

Подиумът се разглежда като самостоятелен архитектурен обект, заради неговата пространствена и функционална сложност, богатството на интериора и детайлите, и времевата разлика в проектирането.

Той е номиниран от камарата на архитектите в България в първия конкурс у нас.

В първото издание на конкурса участват 41 проекта, осъществени през първите 10 години от членството на България в ЕС.

До втория тур достигнаха 16 проекта, селектирани от международен архитектурен борд.

16-те номинирани проекта ще бъдат представени на Международния архитектурен и инженерен форум SHARE Sofia 2018 на 7 юни. 


Международно жури, съставено от водещи имена в световната архитектура, ще определи големия победител и 4 специални награди.

"Къщата за наблюдение"

За форума SHARE Sofia 2018  пристигат архитекти и инженери от 16 държави (Италия, Турция, Великобритания, Румъния, Иран, Полша, Холандия, Франция, Украйна, Белгия, Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна Гора и България), които ще представят върховите постижения в архитектурата чрез своите най-нови проекти с международно признание.

Председател на SHARE Sofia 2018 е председателят на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България арх. Борислав Игнатов.

В конкурса се състезават проекти на нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията, реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, интериори, градски пространства.

Водещите критерии за оценка на проектите са приносът за подобряване на качеството на живот на обитателите, както и отношението към околната среда; архитектурните качества на проекта, използваните иновации и материали, ролята на светлината; екологичният подход и потреблението на енергия; отношението на потребителите и местните общности.

Членове на международното жури са арх. Йън Ричи от Великобритания,белгийският архитект сър Филип Самин, арх. Карем Язган от Турция, aрх. Паоло Бреша (Италия) и колегата му Томасо Принчипи, aрх. Шербан Циганаш (Румъния).

Събитието се провежда под патронажа на министъра на културата Боил Банов.


Четете още:

🔴 КЪЩА ОТ ПОРУТЕНА ПЛЕВНЯ (СНИМКИ)

🔴 Гришо и Никол са разделени от началото на септември, твърдят близки до двойката

🔴 Опознай България: Деветашко плато





Източник: Вести





Коментари

горе