Лондон. Букет от български рози за Коледа



Доста често нетърпението да стигнем до Коледните празници граничи с егоизъм. Обяснимо е, когато толкова много умора и напрежение са се натрупали в късите зимни дни. Не достигат времето и светлината, а желанието да затворим вратите си след приключилите ангажименти, клони към безразличие спрямо себеподобните, с които всъщност би трябвало да споделим радостта от настъпващото Рождество. Защото преди всичко сме човеци и е добре да помним, че наша обща мисия е да си помагаме в делници и празници, за да заслужим правото да се почувстваме щастливи.

Вярвам, че тази истина се разбира най-добре от децата и от онези, които са избрали да останат такива, за да може добротворчеството да се усети като чудо не само по Коледа, но винаги, когато светът се задъха под тежестта на отчуждението и предразсъдъците си.

Затова именно децата от най-старото българско училище във Великобритания, БУ „Иван Станчов“ към Посолството на страната ни в Лондон, за поредна година се оказаха вдъхновители и продължители на благородната ни традиция в подкрепа на „Карин Дом“, рехабилитационния център за деца с увреждания във Варна, създаден в родовата къща, дарена от нашия патрон, г-н Иван Станчов, в името на тази хуманна кауза. В продължение на седмици те рисуваха картички, влагаха настроение, искрени пожелания, талант и надежда в посланията си към всички, които биха дарили средства в подкрепа на дългогодишната ни мисия.

И когато гостите, поканени да присъстват на благотворителния бал на Фондация „Приятели на България“, който се проведе на 6-ти декември 2018 година, прекрачиха прага на Българското посолство в Лондон, нашите гимназисти ги посрещнаха като букет от български рози – усмихнати и живописни в своите национални носии, с картичките, нарисувани с толкова много любов от възпитаниците на училището ни.

Онези от присъстващите, които дариха средства за Карин Дом, отнесоха със себе си най-уникалните коледни рисунки, които ще поставят под елхите си. Частици от чудото на Рождеството, в което и възрастните, поне за кратко, стават отново деца.

Това „начално вдъхновение“, предадено чрез енергията на младите българи, продължи по време на цялата вечер. В нея се вляха великолепните изпълнения на Българския Лондонски хор, с ръководител г-жа Десислава Стефанова, които ни пренесоха у дома, при корените ни, смесиха се симпатиите и одобрението на чуждестранните гости на събитието, както и любезното гостоприемство на нашите домакини – семейство Бризби – представители на Управителния съвет на Фондация „Приятели на България“.

В такива моменти човек, намиращ се на хиляди километри от Родината, усеща присъствието на своята страна, което го обгръща с най-ценното от нея – традициите и добротворчеството.

Шести декември, освен празник на обичания от всички нас Свети Никола, е и ден на благотворителността. Благотворителност, запазена в сърцата ни, стига да се противопоставим на желанието да затворим вратите си след приключилите ангажименти и да се отворим към споделената радост от настъпващото Рождество.

И това се случи отново, благодарение на това, че сме човеци, които откликнаха на вдъхновението и ентусиазма на нашите деца. Букет от български рози за Коледа. Какво по-озаряващо начало за нови надежди и желание да им помогнем да разцъфтят?

 

Здравка Владова-Момчева,


Четете още:

🔴 Най-богатият българин е математик, а не олигарх

🔴 Мисис България побесня: Само у нас усмивката на Джизъса може да струва повече от детското здраве

🔴 10 дискретни знака за висока интелигентност





Източник: Euro Chicago





Коментари

горе