Баба Мика от Оборище е най-старата българка



Баба Мария Мухова, която живее в бунтовното село Оборище, е най-възрастната жена в България. Родена е през 1909 г. и на 17 май отпразнува 106-годишнината си. Имала и близначка - Стоянка Гребчева, която починала около месец преди на навърши век. По-малката им сестра Магдалена Домусчиева пък идва на бял свят на 19 септември 1912 г.

Така Мария и Магдалена атакуват класацията за най-възрастните сестри в света. Дълголетието е пословично в рода на трите жени, баща им достигнал 107 г. И докато Магдалена останала мома, Мика, както я наричат близките , загубила съпруга си преди трийсет и пет години. Според баба Мария тайната на щастливия брак е, че била със седем години по-голяма от нейния Стоян. Сега дълголетницата се радва на наследници. Около нея винаги се навъртат дъщеря й Цветанка, зетят Илия, внукът Стоян. Правнуците Илиян и Ангел, които отдавна са зрели мъже, не пропускат да я посетят. Празниците  отбелязват и дъщерята на починалата  сестра Стоянка - Мария, и внучката Таня.

Мика завършила прогимназия, четяла и пишела добре. Не могла обаче да мине първи клас, днешен пети, защото до Панагюрище се ходило през тесен дървен мост. Майка  се притеснявала как всеки ден девойката ще прекосява опасното място и тя прекъснала учението. Цял живот шила дрехи на семействата в Оборище.

Мика е и най-възрастният почитател на премиера Бойко Борисов в България. Дълголетницата дори му пратила писмо по време на първия му мандат. Дала му опора, като му писала, че цялата  фамилия го подкрепя безрезервно и е убедена, че ще промени нещата към добро. Година по-рано столичен вестник пуснал материал за трите баби, привърженички на ГЕРБ. Разчувстваният Борисов, който по това време бе кмет на София, пратил свои хора в Оборище. Бабите получили свиден подарък - снимка на Бойко с лично посвещение.

И на 106 г. баба Мика не пренебрегва кафето. Наслаждава му се, пиейки го бавно от любимата си чаша. Не пропуска да му сложи и сметана.

Дълголетието на трите сестри оборва много от твърденията на природозащитниците, че заради рудниците над селото хората тук са изложени на огромни рискове за здравето. От години се твърди, че във водосборите на селата от някогашния Четвърти революционен изтича арсен, а нивите им лежат върху уранови находища. Ако това е така, възрастта на бабите от Оборище пък доказва, че човешкият организъм е най-голямото чудо на природата и може да надмогне всякакви изпитания. Ако Бог е решил.

 Рекорди

За най-дълголетна българка бе обявена Карамфила Стоянова от русенското село Николово, която си отиде миналия май на 110 г. Баба Фатме Чолакова от Барутин пък почина месец по-рано на 109 г., като остави 20 внуци, 31 правнуци и 14 праправнуци. Най-възрастната жителка на планетата пък отпразнува 116-ия си рожден ден на 7 юли. Американката Сузана Мушат Джоунс е била тийнейджърка по време на Първата световна война и е живяла в три века.



Източник: Марица





Коментари

горе