Лечебна иглика – първата пролетна билка вече цъфти



Освен сред най-ранно цъфтящите пролетни цветя лечебната иглика попада и сред най-полезните билки. Обилният й цъфтеж в настоящия период от годината е удобна възможност да се възползваме от полезните й свойства.

Иглика – може би повечето от вас я отглеждат в градината си, но знаете ли какво може да лекува, това нежно цвете?

Иглика

Има много видове иглика, които се срещат у нас. Всички те са с многобройни цветове и ни радват още от началото на пролетния сезон. Тя е многогодишно цвете, което има нишковидно коренище. Стъбълцата и са късички и изправени. Листата имат продълговата форма. В народната медицина с лечебна цел се ползва цялото растение ( корените, листенцата и цветовете).

Събиране на игликата

Задължително е да знаете, че корените на игликата се събират/берат преди или след нейния цъфтеж. Можете да си съберете от тях още през април месец. Другият вариант за събирането им е, след като растението прецъфти, листенцата са вече пожълтели, през юни. Листата на билката може да си съберете от месец март чак до май.

Химичен състав на билката иглика

Надземната част на игликата е доста богат източни на различни вещества. Част от тях са витамин С,  етерично масло, сапонини, фенолни гликозиди, салицилова киселина и други. Подземната част на игликата има сходни вещества.

При кои заболявания може да ползвате иглика за лечение

Както казахме билката е богат източник на сапонини, точно затова тя е „снабдена” с отхрачващ и откашлящ ефект и е полезна за лечение на настинки и грип. Коренищата на игликата се препоръчват, като лек при трудно уриниране. Поради високото си съдържание на витамините А и С, листата се ползват при отпадналост или главоболие. Цветовете пък са отличен лек срещу нервност или безсъние. Отвара от всички части на игликата се препоръчва при шипове, бъбречни болести или сърдечна слабост.

Билкови рецепти за лечение с иглика

1. Корени при трудно уриниране – в 500 милилитра вода сварявате супена лъжица от коренищата на игликата за около 10-тина минутки. На ден се изпиват 4 кафени чашки. Пиете преди да сте се нахранили. Може да ползвате мед за подслаждане.

2. Главоболие и безсъние – запарвате в 500 милилитра вода 2 супени лъжици от надземната част на игликата. Приемате отново по 4 кафени чашки на ден, подсладени с мед, преди ядене.

3. Вино от иглика за здраво сърце – взимате едно двулитрово стъклено шише и го напълвате до горе (без да притискате билката) с пресни цветове. Взимате бяло вино и наливате до гърлото на бутилката. Запушвате с коркова тапа и излагате на слънце за 14 дена. При сърдечни проблеми се пият по 3 супени лъжици всеки ден.

Имайте в предвид, че при приемането на иглика може да се получат алергични реакции. Добре е преди да решите да се лекувате с тази билка, да се посъветвате със специалист. Страничните ефекти могат да бъдат повръщане, гадене, отпадналост и други.

И още:

Корените и коренищатасе изкопават в началото на лятото или през август, когато започват да увяхват листата, или рано през пролетта (февруари — март). Измиват се със студена вода и се сушат на слънце. Изсушената билка е със светлокафяв цвят, характерна миризма, слузест вкус.

Листата се берат по време на цъфтежа (април — май) или в края на цъфтежа. Сушат се на сянка.

Изсушени цветове от иглика

Изсушени цветове от иглика

Цветовете се берат без дръжките в периода на пълно разцъфтяване и се изсушават бързо на сянка или в тъмно помещение, за да запазят естествения си цвят.  Съхраняват се на сенчесто, проветриво и сухо място. 

Какви болести лекува игликата?

Безсъние - приготвя се отвара от иглика, валериан и жълт кантарион - пие се една чаша преди лягане.

Нервни кризи и стресови състояния - действа успокояващо.

Мигрена - по 2-3 чаши отвара дневно.

Уринарни инфекции - приготвя се отвара от корените - пият се 2-3 чаши дневно.

Кашлица - отвара от билката подпомага секрецията на храчки и облекчава сухата кашлица.

Подагра и ревматизъм - прави се кратко лечение с чай от иглика.

Пристъпи на паника - отварата от това растение регулира сърдечния ритъм и успокоява нервната система.

Начин на приложение:

Иглика (Primula officinalis)Отвара от цветове - лъжица изсушена иглика се залива с кана гореща вода и се оставя за десетина минути.
Препоръчва се при настинки, придружени със суха кашлица.Нервни кризи,стресови състояния и безсъние.

Отвара от корени- лъжица нарязани на ситно корени се заливат с чаша гореща вода.
Сместа се оставя да ври за десет минути и се пие изстудена.
Подобрява работата на сърцето.

Вино от иглика - пресните цветове на билката се поставят в шише и се заливат с бяло вино. Оставят се за две седмици, след което сместа се прецежда.
Пие се по една глътка всеки ден. Препоръчва се при сърдечни проблеми.

Сироп от корени на иглика - една шепа пресни корени се накълцват на ситно, като преди това се измиват добре от пръстта.
Поставят се в шише и се заливат с мед, разтворен в малко вода. Сместа се оставя да престои 2-3 седмици.
Пие се по една лъжица всеки ден при дихателни инфекции.

Компреси - приготвят се от отвара.
Добри са при лечението на различни видове външни рани.

Иглика (Primula officinalis)

Внимание!!! От практиката е известно, че у някои болни отварата предизвиква алергични реакции!


Четете още:

🔴 Кое животно сте според зодията?

🔴 90-годишният дядо Петър смая You Tube с таланта си (ВИДЕО)

🔴 Съветите на д-р Гайдурков за пролетно вталяване





Източник: Petel





Коментари

горе