Театър Кредо игра за Фукушима



От ляво на дясно - Нина Димитрова, Стелиан Радев и Димитр Несторов на едно от знаковите места в Токио - храмовия комплекс Асакуса. Снимки ЛИЧЕН АРХИВ

Нина Димитрова и компания научиха "Шинел" и "Каквото направи дядо..."на японски 

От едномесечно успешно турне в Япония се завърна Театър "Кредо". Това е седми гастрол за Нина Димитрова и първи за новите партньори Димитр Несторов и Стелиан Радев след раздялата на талантливата актриса с Васил Василев-Зуека. Тримата са играли емблематичните спектакли на "Кредо" на японски. Преди това са преминали през специална езикова подготовка с преводачите Добринка Данчева, Фуми Осанай и Антон Андреев.

"Турнето започна с представление на "Шинел" по Гогол в Театър "Ямабико-За" в град Сапоро - разказва Нина. - Спектакълът "Каквото направи дядо..." по Андерсен за пръв път се игра на японски език. Премиерата беше в театъра на Фукушима. В залата присъстваха кметът на града и българският посланик в Япония. Представлението беше подарък от България за гражданите на Фукушима." Именно с този спектакъл през 2011 г. Театър "Кредо" и Театър 199 направиха благотворителната кампания в подкрепа на жителите на японския град, пострадали от разрушителното земетресение и аварията в атомната централа.

Накрая на турнето "Кредо" участва за втори път в Международния театрален фестивал в Якумо. Българските артисти имат многобройни фенове там и залата на Театър "Шиноми" се оказала тясна за всички желаещи да видят двата спектакъла.
"Шинел" не слиза от сцената вече 22 години. Можете да го гледате в Театър 199 на 5 декември. Игран е на 8 езика по целия свят. "Каквото направи дядо..." пък е "само" на девет години. Ако сте го пропуснали, Нина и компания ще бъдат на сцената на 20 декември.



Източник: Труд





Коментари

горе