Руснаци продават жилищата си по Черноморието, българите хукнаха да ги изкупуват



Раздвижване на имотния пазар по българското Черноморие. Заради пандемията много руснаци продават жилищата си в курортите, а българите проявяват засилен интерес.

В началото на пандемията през пролетта на миналата година руски граждани, които имат имоти по българското Черноморие започнали да продават, разказва Люба Гордеева.

Повече от 7 години тя е посредник на пазара на недвижими имоти: „Ситуацията сама по себе си не е проста. Има хора, които се оказаха в сложна икономическа ситуация. Например - при тях са се случили някакви кризи, останали са без работа и такива собственици, естествено побързаха да се освободят от имотите си зад граница”, казва тя.





Влиние върху желанието за имоти у нас оказало и съотнощението между рубла-евро, посочва Нова тв.  

"Заради курса на руснаците животът в България им не изгоден. Сега е по-добре да си харчат парите в Русия, отколкото тук", допълни още тя. 





Повечето от имотите, които руснаците са обявили за продажба са предимно в Слънчев бряг, тъй като комплексът според разбиранията им е сезон. В по-големите градове като Несебър и Поморие, чужденците обаче се опитват да запазят апартаментите. 

Според брокери с дългогодишен опит цените по Черноморието се запазват. Данните показват, че българските граждани проявяват интерес и инвестират в имоти по морето. 

"Средната цена за Поморие е около 800 евро, но когато е закупен от строителя - тя е от 680-700 евро. Разликите са големи", посочват още брокери. 





На търгове на НАП продават имоти край морето на задлъжняли чужденци. Например апартамент в село Равда, община Несебър в луксозна сграда на първа линия до морето е предложен за 54 375 лв. Площта на жилището е 54,59 кв. м., показа проверка на Флагман.бг

Едно от най-интересните предложения край морето са идеални част от поземлен имот в Созопол, местност "Каваци". Целият имот е с площ от 7656 кв.м, като се продават 39% от идеалните части на имоти. Той е в урбанизирана територия, на първа линия до морето, като теренът е предназначен за почивен лагер. Началната цена на терена е малко над 450 хил. лв.





В Бургас пък продават пиано бар с площ от 252 кв. м заедно с идеални части от сградата, в която се намира. Барът е в жилищен блок в ж.к. Зорница, а началната цена е 215 хил. лв. Затварянето на нощните заведения доведе много собственици до невъзможност да плащат вноски по кредити и задължения към хазната.


Четете още:

🔴 От следващата учебна година децата от 8 до 10 клас отиват на военно обучение

🔴 Митко Щерев нападна Кидиков: Певец с едно нещастно хитче, който от 30 години продава прахосмукачки

🔴 Мария Петрова: Нямаше да стана шампионка, ако баща ми не ме беше завел при Нешка





Източник: flagman





Коментари

горе