Клеева тинктура потушава язви и гастрити





Захлаждането през есента в комбинация със зеленчуците с люспи като домати и чушки събуждат колитите, гастритите и язвата на дванадесетопръстника. Освен с болки, които се обострят нощем, те протичат още с болки под лъжичката, киселини, които изгарят хранопровода. Неизбежни са подуването и газовете.

Неправилното хранене, диетичните грешки, стресът са предразполагащи фактори и влошават състоянието. Мнозина не различават тези състояния при болка. Без диагностика те започват лечение с природни средства, което може да се окаже ефикасно за едно, но безполезно за друго стомашно заболяване. По какво се различават стомашните заболявания? Гастритът представлява възпаление на лигавицата на стомаха и дванадесетопръстника.

Основните му форми са остра и хронична. Острата форма може да трае до 15-20 дни. Язвата е много често срещано заболяване, от нея страдат 10% от човечеството. Тя се развива при хора, които са страдали от гастрит и представлява рана, понякога и кървяща. Червеното цвекло съдържа витамин U, или противоязвен витамин, който стимулира зарастването на язвените дефекти и намалява стомашната киселинност. Затова се препоръчва по една кафена чашка сок от това кореноплодно всяка вечер преди лягане и сутрин след ставане от сън.

При изпиване на първата доза може да се появи гадене, световъртеж и дори прималяване. Това се случва, ако тялото е натрупало много шлака и е замърсено отвътре. След втората-третата доза тези прояви отшумяват. За по-леко адаптиране на организма към сока от цвекло се препоръчва в началото той да се разрежда с морковен, ябълков или друг натурално изцеден сок. Клеевата тинктура е незаменима при упорити язви, гастрити и колити.

За приготвянето ѝ са необходими 30 г прополис (пчелен клей), който се нарязва и залива със 100 мл 90-95% чист етилов спирт. Пълното разтваряне се постига след седмица, но разтворът може да се използва от първия-втория ден. Пие се по 20-30 капки в супена лъжица вода, а за деца дозата е 5-10 капки на прием.


Класическата домашна рецепта

В приготвянето на дом. кл. тинктура има две тънкости – изчисляването на концентрацията (за да отмерваме еднократните дози) и раздробяването на прополиса. Всъщност е обратно – прополисът първо се раздробява и после се мери на на прецизни везни, за да се дозира правилно спрямо спирта.
Някои пчелари за улеснение продават прополис на пръчки по 30 г. Със 100 мл ет.спирт става точно 30 % концентрация. От нея чрез добавяне на още спирт се достига необходимата концентрация (формулата по-горе).

Кл. тинктура в 4 стъпки:

Първо, стриване на прополиса

За да се разтвори максимално, прополисът се раздробява на максимум 3-милиметрови парченца. За по-лесно първо замразете, а след това начукайте с чук за пържоли или чукало от хаван. Може да настържете на средното ренде, но после отделете по-големите парченца. Не се изкушавайте от кафемелачката или чопъра – те ще загреят и размекнат прополиса, а той ще ги повреди.

Второ, филтриране

По прополиса е полепнал прах, затова се мие. Заливате раздробената маса с вода и обирате от повърхността изплувалите боклучета. Подсушете.

Трето, разтваряне

В идеалния случай прополисът се разтваря в медицински спирт (етилов) в максимален процент (95 – 97%), но при липса на такъв, става и по-разреден, както и хубавата водка.

В стъклен съд сипваме 100 мл мед. спирт + 10 г прополис за 10%, 20 г – за 20%, 30 г – за 30%-ова тинктура. Ползвайте везни или теглени пръчки.

Четвърто, екстракция

Съдържанието на шишето се разбива колкото можете – 2,3 или 8-10 пъти на 24 ч. Държи се десетина до 15 дни в плътно затворен шкаф и задължително на хладно.

Екстракцията се ускорява чрез загряване (на водна баня!). Темп. се вдига до 40° и се спира нагряването. Спиртът се охлажда естествено и е готов.

Независимо от метода, накрая филтрирайте. Ако изчакате утайката да изсъхне и я претеглите, ще знаете колко по-слаба е станала вашата тинктура.

прополис, клеева тинктура, приготвяне
Приготвяне на клеева тинктура накратко

Кл. тинктура с водка и ракия
Тинктура става и на основата на водка. Но имайте предвид, че ефикасността на този разтвор ще бъде значително по-малка. Спиртът изтегля много качествено всички ценни компоненти на прополиса, докато водката не може. Затова се компенсира с по-голямо количество прополис.

Разтворите на основата на водка се правят с 40 и дори с 50 %-ова концентрация. Действието им обаче съответства на 25-30 %-овите тинктури върху чист спирт. Подобни съпоставки са малко на око, доколкото качествата и алкохолното съдържание на водките е различно. Дозирането при рецептите пък в повечето сл. е дадено за спиртни тинктури, което прави още по-относително ползването на водковите.

Някои потребители вярват, че тинктурите на домашна ракия са най-чисти, но опитът в тази област остава в рамките на личните проби.

Рецепта за тинкт. на водка: на 500 мл водка – 200 г прополис. Държи се на тъмно по-дълго време – 3 седмици, вместо 10 дни при ползването на спирт.


Четете още:

🔴 Мисията изпълнена! Събрани са 100 000 лева за 4-годишната Ева

🔴 Уволниха глухоням спец по кактуси от Ботаническата градина в Балчик

🔴 Учителите ще взимат от 2019-а: 1100 лв. чисто!





Източник: Ретро





Коментари

горе