Демир Баба теке – древни истории и мистични ритуали – Пътеписаници



Край село Свещари, в историко-археологическия резерват „Соборяново“, се намира Демир Баба теке. За алевийското теке от XVI век се носят много мистични легенди. Нека да ги открием заедно!

1
Музеят, посветен на Демир баба

Кой е Демир Баба?

Демир Баба е духовен водач и лечител. В превод името му означава Железният баща. Той е изключително почитан от алевиите, наричани още и алиани. Те са затворена общност, която усърдно пази ритуалите си. Вярват в личното общуване с Бог чрез състояние, близко до транс, не използват традиционната ритуалност на исляма, а почитат гробниците на своите светци  – тюрбета. Характерното при тях е, че жените са равностойни с мъжете, не носят фередже и шалвари. Алевиите не посещават джамии, защото в тях се преподава ортодоксалният сунитски ислям.





3

Приживе Демир Баба помага на много хора, независимо от тяхната религия. Неговият завет е: „мюсюлманите и християните от Лудогорието (и не само) да си помагат като братя от един корен и деца на една земя“. След смъртта си е погребан в тюрбе, около което се оформя цял култов комплекс, наречен теке. Той включва джамия, разрушена в средата на XIX век по неизвестни причини, малък музей, разказващ за живота на Демир Баба и лековит извор, който съществува и до днес. Целият комплект е обграден от каменен зид, в който се виждат причудливи символи.






4

Лековитият извор

Легендите разказват за една много сушава година по този край. Именно през нея Демир Баба „създал“ лековития извор. Той се доближил до една скала, бръкнал с ръка в нея и оттам потекъл изворът, който сега се намира в двора на текето. Той носи името „Беш Пармак“ в превод „Петте пръста“. Според поверието, който иска да оздравее или да си сбъдне най-съкровеното желание, трябва три пъти да се измие с водата от извора и три пъти да пие от нея. Така всичко, което си е пожелал с чисто сърце, ще се сбъдне.

2

Гробницата на Демир Баба

Гробницата, или тюрбето на алианския лечител, представлява седмоъгълна сграда с по-ниско квадратно преддверие. Покрито е с полусферичен купол с височина 11 метра.





6

В средата на помещението е разположен гробът на Демир Баба. Той винаги е затрупан от дарове на хора, дошли да търсят изцелени и надежда. Любопитното е, че тюрбето се намира върху останките от старо светилище на тракийското племе гети.

7

Мистични ритуали

В Демир Баба теке се практикуват ритуали за изцеление и благоденствие от незапомнени времена. В двора му, вляво от тюрбето, се намира свещен камък. На него човек ляга с главата надолу, а след това трябва да се изпрати без да си помага с ръце. Това се прави за здраве. Дори да не сте болни, можете да легнете на камъка, за да почерпите жизнени сили и енергия.

9
Вляво от тюрбето се вижда свещеният камък

В двора има и един друг камък, наречен „Камък на здравето“. Той е с кръгли отвори, през които трябва три пъти да прокарате бяла кърпичка или синджирче за здраве.

В зида влято от тюрбето има един камък с две дупки. При него се изпълнява ритуалът „избождане очите на вещицата“ или „на джадията“. За целта трябва да застанете на няколко крачки от него, да затворите очи и да се опитате да уцелите дупките в камъка с показалци. Според поверието ако успеете, ще се освободите от злото.





5

Най-популярният ритуал е връзването на парче от дрехата по дърветата за здраве. Парчето се скъсва от дрехата, покриваща болното място, след това се завързва на някой клон, за да може болестта да остане там. Ако човек няма конкретни оплаквания, може да вземе парченце, от която и да е дреха.

8

Хора от близко и далеч идват в Демир Баба теке на 2-ри август. Дават курбан,  преспиват на отрито и се молят за изцеление и сбъдване на най-съкровените им желания!






Четете още:

🔴 Жесток побой с бухалки над трима ученици във Велико Търново

🔴 Кеворк Кеворкян празнува рожден ден с най-близките си 50 интелектуални приятели

🔴 Салата Булка изненада всички със своя вкус- 10 минути и друго не ви трябва за вечеря





Източник:





Коментари

горе