Веселин Бакалов – един български милионер в Щатите



Да станеш милионер в САЩ – мечтата на всеки. Един българин успя да се нареди сред щастливците и да я сбъдне. IT специалистът Веселин Бакалов от Пловдив създаде компания, оценена на близо $1 милиард. Всъщност той се разделя с нея преди това. Прави го за $ 250 млн. и макар да ги дели с партньори и инвеститори, пак му остават достатъчно, за да може на 42 години да се нарече милионер.

Състояние, което може да осигури на човек спокоен живот и без да се налага да работи, но Веселин и жена му Таня не спират дотук. С парите те основават нови компании и продължават да мечтаят да променят света.





Американското приключение на Вес, както го наричат всички в Щатите, започва случайно и с много болка. Историята е свързана с инцидент – Веселин

чупи много тежко крака си

 като тийнейджър, докато се готви за изпитите в Английската гимназия в Пловдив. Лекарите му казват, че единият му крак завинаги ще остане по-къс от другия и ще куца до края на живота си.

По-големият му брат Божидар обаче не се примирява с това. По това време той е студент в университета в щата Делауеър и успява да намери начин да запише Веселин в местна гимназия, известна с добрата си спортна медицина и със засилените си спортни занимания. Там бъдещият милионер се подлага на тежка терапия и възстановителни процедури, но в крайна сметка успява. И дори започва да тренира интензивно бойни спортове и сноуборд.





„Успях да се оправя, но беше много дълъг процес“, споделя Бакалов пред „24 часа“. После се записва да следва „Компютърни науки“ в университета, в който е учил брат му, а след това „животът го поема“. Започва работа в местна телекомуникационна компания, после става мрежов архитект в инвестиционната фирма JPMorgan Chase…

Първите години от престоя си в САЩ Веселин обмислял да се върне в България – в началото му било трудно да се адаптира. В края на 90-те години обаче, когато се изправя пред реални професионални възможности, остава в САЩ без колебание и това решение предрешава бъдещето му.





„В началото е трудно да свикнеш с местната култура. Моето преместване стана неочаквано и затова английският ми беше много зле. Бях със знанията си от 6-и клас“, спомня си Веселин. Изживял истински шок с придвижването – от Пловдив, където всичко е наблизо, попада в американско предградие, където без кола си обречен.

Най-близкият супермаркет е на 20 минути, а по пътя няма дори тротоари, което прави придвижването пеша невъзможно, казва пловдивчанинът. С английския също преживял огромни трудности, но година по-късно започва да свиква.

Още с първата си компания SevOne





Веселин прави удар

Създава я през 2005 г. заедно с жена си Таня, с която се запознава в университета.

„2005 г. беше много бавна за икономиката и първите 2 години бяха много трудни. Но успяхме да вземем венчър (рисков) капитал през 2007 г. И така в края на 2012 г. я продадохме на Bain Capital“, разказва историята си Веселин. Тогава фирмата се оценява на 250 млн. долара, а те продават 60% от нея. Не всички пари обаче остават за семейството – делят сумата с инвеститори и партньори. Въпреки продажбата българинът и екипът му продължават да работят за компанията още 3 години. Когато напускат през 2016 г., тяхната фирма вече е оценена на 980 млн. долара.

Въпреки стабилното си финансово състояние обаче семейство Бакалови продължава да се развива. Местят се в Бостън, където основават 2 нови компании.

Съпругaта му създава HelloTeam, фирма, която се фокусира в софтуера за поддръжка на отделите „Човешки ресурси“ в различни сфери.

„Бостън е един от любимите ми градове, много е красив“, казва Веселин. Затова и не било нужно дълго да го убеждават да се премести.

Таня и Веселин се срещат случайно, почти като на филм. Една вечер той попаднал на студентско парти в Делауеър и едно момиче привлича погледа му. „Не знаех, че е българка. Просто





беше красиво русо момиче

което седеше в другия край на стаята и което реших да заговоря“. Оказва се, че красавицата е от Стара Загора. 4 години по-късно двамата вдигат сватба, а днес се радват на двама синове.

СНИМКА: „24 часа“

Не е трудно българин да създаде успешен бизнес в САЩ, дори е по-лесно, отколкото в България, убеден е Бакалов. Както всички чужденци, пробвали бизнес в Родината, и той е неприятно изненадан от бюрократичните спънки и тежката администрация. Наскоро например му върнали документ, защото били написани само двете му имена, а не трите.





„Такова нещо в САЩ нямаше да се случи“, откровен е Бакалов.

През ноември той се включва в инициативата на Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, с партньор Фондация „Америка за България“ – RETURN. Насочена към българите по света, тя мотивира сънародниците ни да инвестират в България.

Бакалов се прибира в България веднъж или два пъти в годината, като последния път е бил през лятото. Семейството прекарва и една седмица на Българското Черноморие. Изненадали се, че всички места в хотелите били заети. А преди това чули от познати, че българите масово почиват в Гърция.

СНИМКА: „24 часа“

След дълги години по 14-16 часа работа дневно семейство Бакалови решават да се концентрират върху качеството на живот. Купуват къща в планината на 2 часа северно от Бостън, където прекарват повечето уикенди. „Да, ако решим сега да се пенсионираме и мъдро си управляваме спестяванията, сигурно няма нужда да работим. Но искаме да оставим следа. Интересните възможности около нас са нещо, което ни движи напред“, признава Бакалов.

 


Четете още:

🔴 Тестове с газ радон "хващат" земетресения дни по-рано

🔴 Лечителят Георги Петков: Сакати са прохождали, а 3 неми деца проговориха

🔴 Държавната телевизия на Русия осмя Бойко: Борисов се натиска на Путин, иска да му се хареса (ВИДЕО)





Източник: BG-VOICE





Коментари

горе