Показаха отвътре двореца на задържания в Пловдив Менду





"Банка Менду" - така е бил известен Стефан Асенов в ромската общност. Наследил "бизнеса" от баща си. Арестуваният е водел разточителен и супер луксозен начин на живот. Парадирал с познанства на най-високо ниво във всички възможни институции, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

На пресконференция днес окръжният прокурор Румен Попов и директорът на ОДМВР ст. комисар Йордан Рогачев разкриха как се е стигнало до задържането на Асенов.






През месец декември млад оперативен работник съобщи за лице, което от дълги години се занимава с лихварство, притежава много движими и недвижими имущества, без да има доход и без да има търговска дейност. Лицето е от ромски произход и живее в "Аджисан махала“ в Пловдив. Признавам си, че в началото мислих, че не е възможно да има такова лице и аз да не знам за това. Установи се, че това действително е така.

В продължение на 5 месеца се извършваха активни оперативни действия под ръководството на МВР Пловдив. Вчера се пристъпи към арестуване на въпросното лице заедно с други лица. Той води активна лихварска дейност и препира парите от 2008 година насам. През това време всички негови роднини са безработни и не подават никакви годишни данъци, а притежават над 15 имота.






Над 200 автомобила са преминали през тях, всичките луксозни. Към момента притежава 60 луксозни автомобила на стойност над 2 млн. лева. Всичките те са нови. За всичко това е платен данък само 13 000 лева за всичките години.

Установи се голяма сума пари, която се намира в друга държава и към която ще подходим към международното правно сътрудничество. Иззети бяха златни накити и бижута към 1,5 кг.

В имот, собственост на неговия брат, бяха установени 7 проститутки в момент на извършване на активна професионална дейност.

Повдигаме обвинения на 3 лица. Това са основното лице, неговият брат, който отговаряше за хотела и проституцията с ТИР паркинга и жената, която е във фактическо съжителство с основния обвиняем.






Всеки един от автомобилите е на стойност около 100 000 лева. До момента са разпитани над 60 свидетели, като по-голямата част от тях твърдят, че се страхуват. Според тях основното лице им е обещавал опека от всички възможни институции.

За трите лица са повдигнати обвинения за пране на пари, проституция и данъчни престъпления, различни от лихварството.

Проститутките са плащали на основното лице 15 евро на клиент, плюс 5 евро за ползване на апартамент. Има установени 116 сделки с ипотекарни длъжници за недвижими имоти.

Днес появата ни е не да се хвалим, но подобни паразити, извинете ме за израза, не мисля, че би трябвало да извършват подобна дейност без знанието на институциите. Очевидно някой е знаел.






"Пловдив е пример за синхрон между полицията и прокуратурата. Нашата обща цел е да покажем на хората, че тези, които извършват престъпления, ще бъдат разследвани. Във вчерашната операция участие взеха 100 служители от различни структури, бяха задържани 9 лица. Бяха иззети 15 автомобила, останалите 45 са обявени за общо национално издирване. Беше иззето злато около 1,5 килограма. В миналото си основният задържан е имал регистрация за кражби, но това е било преди 15 години“, допълни и старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОДМВР Пловдив.

Ето какво още каза окръжният прокурор Румен Попов:

"Нямаме никакво намерение да спираме и всички, които по един или друг начин са имали досег с него (а те знаят кои са), ще бъдат разследвани. По тази линия ще се работи още по-усърдно. Потърпевшите са стотици.

Това е поредният бизнесмен, който очаква, че след като е ял и пил с магистрати, някой да го освободи с едно позвъняване. Това е поведението му и това той ни го заяви. Той дори не можеше да повярва вчера, че някой влиза в къщата му.

Кооперациите са на името на съпругата му, която е безработна. Направихме 7 претърсвания на територията на целия град. Хотел "Мерита" с автопаркинг е един от тези обекти. На ул "Княз Черказки“ е кооперацията, която сега се строи.






Притеснява ме фактът, че досега той не е бил притесняван. Със сигурност е ял и пил с магистрати и полицаи. Нямаме данни този човек да има връзка с Кирил Рашков.

Аз се изумих, че от ромската етническа принадлежност наричат този господин банка. Те вярват, че взимат пари от банката "Менду“. Ако някой поиска дребни суми от порядъка на 2-3 хиляди лева, това не представлява интерес за него – все пак той е банка, извинете ме за израза".

След пресконференцията Окръжна прокуратура предостави на медиите богат снимков и видео материал.






Четете още:

🔴 Рецепта за супа от тиквички

🔴 Учени разкриха кои хора имат имунитет срещу COVID-19

🔴 Майка уби 9-месечния си син - не можела да гледа как му бият инжекции... СНИМКИ





Източник: plovdiv24





Коментари

горе