Да си спомним за ирландеца с българско сърце – Елена Андерсон почисти гроба на великия Джеймс Баучер / ВИДЕО





ой идва в България като кореспондент на вестник „Таймс” и намира истинската родина за душата си
Елена Андерсон почисти гроба на Джеймс Баучер – ирландския журналист, който е бил влюбен в България, традициите ни и родния фолклор. Той се намира точно срещу главната порта на Рилския манастир – факт, който малцина знаят. До него се стига по широка пътека, която води до поляната с паметната плоча.





Елена Андерсон е сестра на големия български хореограф и талант, създател и ръководител на националния ансамбъл "Българе" Христо Димитров. Именно двамата създадоха един от най-ярките спектакли за живота на Джеймс Баучер, който за първи път бе представен в Бургас – „Осмото чудо”. Защото журналистът, който е ирландец по произход и българин до мозъка на костите си, е истински феномен.





Джеймс Баучер идва в България като кореспондент на вестник „Таймс” и тук намира истинската родина за душата си. Той на всяка цена защитава националните интереси на българите, но им посвещава целия си живот, а заради преклонението си и пред духовната ни култура си спечелва прозвището ирландецът с българското сърце. От 1892 година до 1915 година живее в София. Като балкански кореспондент на английския „Таймс“ по време на Балканските войни, дори се опитва да бъде посредник между балканските държави.





Със страстта на признат за един от водещите европейски журналисти защитава идеята за присъединяване на Македония към България. По-късно остро критикува Букурещкия мирен договор, заради грубо ощетените български национални интереси.

Неговото желание е вечният му дом да бъде на българска земя. Умира на 30 декември 1920 година, а последната му воля е да бъде погребан в близост до Рилския манастир.


Четете още:

🔴 Търсят най-голямото светилище в Родопите / СНИМКИ

🔴 Анестезиолог издъхна от ножа на Гагари след предложение за секс

🔴 Вълшебните рецепти за супи на бг звездите





Източник: flagman





Коментари

горе