Ето кога ни връхлитат майски бури и градушки



Нормалните валежни количества в низините са от от 50 до 90 литра на кв. м, в Предбалкана и по планините от 100 до 150 литра. Обикновено по–сухо е от 1 до 10 май, и от 16 до 19 май. 

Тази година май ще бъде със средни максимални температури в населените места около нормата - от 20 до 25 градуса. Във валежно отношение над западната и южна част от страната се очакват количества близки до установените норми - 50-120 л/м2, а над югоизточната част от страната валежите ще бъдат под климатичните норми – до 40 л/м2. Това прогнозира синоптикът от ТВ-Мет Петър Янков пред "Труд".





След свежото и дъждовно начало на май, с температури над обичайните, от 27 до 30 градуса (в района на Сандански до 31,32 градуса), предстои период на захлаждане с валежи – от 3 май до 6 май. В края на първото десетдневие от 7 май до 10 май  ще има повече слънце и кратки валежи с летен характер.

На 12 и 13 ще има временно стабилизиране на атмосферата. Ще бъде предимно слънчево, с повече облаци следобед над планините, където е възможно за кратко да превали.

През второто десетдневие валежните периоди с по-съществени валежи са около 14 и от 16 до 19 май, като по-значителни валежни количества (от 40 до 60 л/м2) се очакват в Западна и в Северна България.





През третото десетдневие на май валежите и гръмотевиците ще бъдат често явление. По-интензивни ще бъдат валежите на 24, 25 май, както и на 27 и на 31 май. Дъждовете ще са по-интензивни в западните райони, с опасност от градушки. Температурите ще варират от 20 градуса по крайбрежието на морето до 24, 28 в местата с повече слънце.

Магнитни бури през седмица





През повечето дни от месеца слънчевата активност ще бъде ниска. Земното магнитно поле ще бъде с динамично променяне на интензитета. Повишаване на геомагнитната активност ще има около 4 май, в периода 11  до 17 май (с възможни и магнитни бури около 14 май), около 21 и от 29 до 31 май.

 
 


Четете още:

🔴 Мариан Бачев се сгоди навръх Великден / СНИМКИ

🔴 5 знака на зодиака, чийто живот ще се промени драстично през май

🔴 Продават къщи за 1 евро в Италия, но какво е различното в този град?





Източник: lupa





Коментари

горе