Етъра – там, където миналото оживява



Едно вълшебно място, където ще забравите за реалността. 
Това е Архитектурно-етнографският музей “Етър”. 
Там шумът от колите се заменя с този на занаятчийските работилници 
и миналото не само оживява, но и ни завладява. 

Разположен на 8 км от центъра на град Габрово в живописна местност по течението на река Сивек, архитектурно-етнографски комплекс “Етър” – Габрово е открит на 7 септември 1964 г. по идея на габровския етнограф и художник Лазар Донков.





Това е единственият музей на открито в България с жива действаща експозиция, където гостите могат да се запознаят със старите занаяти, с народната архитектура, бита и традициите на балканджиите, да се потопят в атмосферата на една отминала епоха. В музея са разположени 50 обекта – технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. Целта на музейната експозиция е да разкрие архитектурата, бита и стопанското минало на този край през Възраждането. Най-голямото богатство на музея е Занаятчийската чаршия. Там могат да се видят 16 образци на къщи с автентична българска архитектура, които свидетелстват за голямото майсторство и талант на възрожденския строител. Къщите са разположени директно на улицата, за да могат хората непосредствено да наблюдават работата и майсторите в работилниците.

Тук ежегодно се провежда Панаир на занаятите. Пресъздават се и обичаи от различни региони на България – и посетителите могат не просто да ги наблюдават, но и да ги съпреживеят.

Малките калдъръмени улички, каменните чешми, газените фенери, часовниковата кула и много други автентични детайли завършват цялостно картина.






Четете още:

🔴 Как да се държим в "Черешката на тортата", за да не ни личи, че сме прости

🔴 За 30 години съсипаха построеното от Тодор Живков

🔴 Богомил Бонев: От руска поща са ни уведомили, че правителството ни е бавноразвиващо се





Източник:





Коментари

горе