Декларации от родител заменят медицинските бележки в училище



Декларации от родителите ще заменят медицински бележки, които учениците трябва да представят в училище след лятната ваканция всяка година.В тях трябва да посочи дали детето е имало, или не контакт със заразноболен преди да се върне в клас, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

Целта на декларациите е да се предотврати натрупване пред кабинетите на личните лекари. „Тя може да бъде написана и собственоръчно. Важното е да бъде описано, че детето не е имало контакт с човек със заразноболен – човек с грипоподобна симптоматика, или е имало контакт.“, обясни проф. Ангелов. Според него всеки родител може да се справи с написването на декларацията, но ако е необходимо, от здравното министерство ще направят и образец.





В школата обаче трябва бъде предоставен талонът за здравословното и имунизационното състояние на ученика към датата на започване на учебната година, т. нар картон или лична здравна профилактична карта. Това може да направи както родителят, така и общопрактикуващият лекар -  по служебен път. Срокът за това пък е удължен на до един месец, за да се избегне струпването пред кабинетите. Данните за задължителните имунизации и реимунизации от Националния имунизационен календар пък могат да се предоставят допълнително.

В детските градини и ясли родителите също могат да декларират, че не им е известно детето да е било в контакт със заразно болни и нямат признаци на заразно заболяване през последните 14 дни вместо вместо медицинска бележка за липса на контакт със заразно болен.





Това важи само за децата, които възобновяват посещенията си забавачка и не са прекъсвали занятия повече от два месеца. За отсъствалите за по-дълъг период и новопостъпилите в детска градина или ясла малчугани родителите ще трябва да заделят време да направят необходимите изследвания. За отсъствалите повече от два месеца в забавачката трябва да се занесе днократен отрицателен резултат за чревни паразити. За новоприетите в детска градина трябват:





здравно-профилактична карта, попълнена от личния лекар, и данни за имунизационния статус на детето, отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване в детската градина, изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпване на детето в детската градина, както и медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен. За новоприетите малчугани в ясла пък трябва и изследване с отрицателна реакция по Васерман за единия от родителите, извършено в 6-месечен срок преди постъпване в забавачката. Изследвания на кръв и урина, пък могат да бъдат извършени в едномесечен срок.


Четете още:

🔴 От партията на Слави: Дори комунистите на Жан Виденов едно време не постъпиха по този начин

🔴 Арестуваха Ивайла Бакалова на връщане от Италия СНИМКИ

🔴 Окървавиха протеста! Бой на "Дондуков", летят павета, линейки прибират ранени СНИМКИ





Източник: Монитор





Коментари

горе