Разсекретено: Паветата в Бургас и Истанбул са добити от Беглик Таш /снимки/



Когато за някого се каже, че е „от жълтите павета“, това обикновено означава, че или е във властта, или е кореняк софиянец. Паветата в столицата са декларирани като паметник на културата с местно значение от миналата година. Повече от век, те са открояващ се символ и много европейски столици могат само да си мечтаят за съкровищната в ЦГЧ  на София. След разкрития направени пред uniconbg.com, се оказва, че павираната съкровищница в Бургас, по- малки населени места около областния град и в мегаполиса Истанбул, са добити не от къде да е- уникалното тракийско светилище Беглик Таш край Приморско. Това доверяват археолози и историци.

Конкретизират, че няма нищо случайно, че в продължение на десетилетия тази настилка е издържала на огромните натоварвания. Определят я като "свещена твърдина" по местата, където все още е има нагледно или служи за здрава основа върху която е положен асфалт.

Изказват съжаление обаче, че тракийския комплекс- без аналог край морето е бил превърнат в кариера от началото до средата на миналия век. 

Праисторическото мегалитно светилище сега се простира на 8 декара и оставя без дъх посетителите, но в оригиналния си вид е бил колкото Перперикон, с площ от 250 декара и е бил истински шедьовър в културно- историческо естество.

Самото социализиране на Светилището като обект за културен туризъм започва едва през 2003 година. Достъпът до мястото е бил невъзможен през комунизма, тъй като теренът е влизал в границите на ловната резиденция „Перла“, използвана от БКП и УБО. Археологическите проучвания започват чак в зората на 21 век от покойната с днешна дата Цоня Дражев и колегата й Димитър Недев. Има секретна информация, която се пази на сигурно място. Гореизложеното е само малка част от нея. Останалата, по комплексни причини, ще я спестим засега.


Четете още:

🔴 Запалете дафинов лист в дома си. Ще бъдете изненадани!

🔴 Чесънът сваля килограми! Яжте по една лъжица 7 дни!

🔴 Топла лимонена вода с мед и защо е толкова здравословно да я пием





Източник: uniconbg





Коментари

горе