От "въздушен терор" се оплакват граждани на "Красна поляна", "Овча купел" и "Разсадника"



Зa отровно мръсен въздух в столичните райони "Красна поляна" "Разсадника" и "Овча купел" сигнализираха в неделя вечер редица жители и минувачи. Те разпространиха в социалната мрежа тревожни съобщения и снимки на гъст смог от района като описваха силна и задушаваща миризма, които липсваха в другите райони на столицата. Жителите се позовават и на измерените много високи и концентрирани нива на замърсяване на въздуха от независимата гражданска система за измерване на airsofia.info, която е отчитала превишение над 20 пъти по тези места.

Гражданските сигнали съвпадат и с официалните данни на екоагенцията, която показва превишенията за изминалото денонощие: в цялата страна единствено в район "Павлово" е отчетено превишение от 1.06 на допустимата норма за замърсяване с прах (50 mg/m3). Това е мястото, което е в близост до посочените квартали.

Смогът е бил единствено в тази част на София, в останалите райони заради силния дъжд през целия уикенд въздухът беше в норма.

Обяснението на живеещите е регулярното горене на гуми, пластмаса и други токсични материали в бедните квартали в близост. Химичното и прахово замърсяване от това горене е особено опасно за здравето, смогът се спуска много ниско и е наситен и концентриран. В същото време от години липсва строг контрол и санкции от отговорните институции, въпреки че са подавани многократно сигнали.

Този уикенд в Столичен инспекторат, където по принцип трябва да се подават сигнали в случаи на незаконно горене, не са получавали обаждания за нарушения за тези квартали, посочиха от там за "Дневник".

Столичаните в кварталите "Красна поляна", "Западен парк" и "Овча купел", потърпевши всяка вечер от горенето в бедните райони, се оплакват, че са подавали стотици сигнали ежедневно без никакъв ефект. Статусът им за тежкия смог, публикуван в групата "В подкрепа на Красна поляна" от 3 декември, е споделян до момента близо 150 пъти.

Гражданите сравняват ситуацията с въздушен геноцид и въздушен терор, който идва от "химични боклуци, които се горят в печките във Виетнамските общежития и "Факултета".

"Само две спирки към центъра - въздухът е чист, вижда се идеално. В момента тук мирише ужасно гадно, очите сълзят, кашляме и не можем да се спре кашлицата," описват още потърпевшите от проблема.

Преди две седмици при подобен сигнал стана известно за пореден път, че проверяващите инспектори нямат механизъм да влязат в частните домове и да провери какво и защо се гори. Затова сега институциите тепърва ще мислят законодателни промени, с които да търсят съдействие от МВР.

От пресцентъра на Столичната община обясниха за "Дневник", че като мерки по проблема планират да проверят пунковете за връщане на вторични суровини, смятат да променят графика за събиране на едрогабаритен отпадък - от веднъж седмично, както в момента - на всеки ден, за да не се използва за горене. Засилени са и проверките на пунктове за смяна на гуми и автосервизи (заради смяната на моторни масла), като от ноември до днес са проверени около 250 обекта. При нито една от проверките обаче не са открити нарушения при освобождаването на старите гуми и масла.

"Дневник" отправи запитване по проблема и към Изпълнителна агенция по околна среда и Министерство на околната среда, чийто министър Нено Димов обяви публично, че подобни практики ще бъдат наказвани строго.


Четете още:

🔴 Браво, Роско, ти си мъж

🔴 Направиха монета в чест на Колю Фичето

🔴 Българска книга помага на проблемни ученици в САЩ





Източник: Дневник





Коментари

горе