Равногор и Бекови скали – истински земен Рай



           Село Равногор е разположено на 1350 метра надморска височина в Баташката област на Северозападните Родопи. Според изследнвания на НАСА, проведени през март 2003 г., Равногор и околностите му са екологично най-чистият район на Балканския полуостров. Изследванията са осъществени на базата на сателитни снимки, направени чрез космическа сонда, а резултатите са публикувани в престижното американско списание National Geographic.

            Равногор е мястото, където може да се насладите на необятната природа на Родопите. Тук може да срещнете един от 47-те вида критично застрашени растения – Стояново лютиче, включено в Червената книга на България и защитено от закона за биологичното разнообразие.

            Освен с богата растителност, Равногор се слави и с богато разнообразие от едър, среден и дребен дивеч, което от своя страна често приканва любители ловджии да гостуват на местната ловна дружина. На любителите на риболова пък, Равногор предлага да се насладят на богат улов на различни видове риба, като кефал, амур, шаран и сом на един от най-големите язовири в България – Въча.

            Ако обаче Равногор не ви е достатъчен, за да се наситите на неземната красота на Родопите, то може да посетите Бековите скали, намиращи се в района на селото. От там пред Вас ще се открие спираща дъха гледка към Западни Родопи, сред които сякаш събран в шепите на планината се вижда язовир Въча. Това е мястото, където ще забравите всичко останало и ще ахнете пред необятната родопска хубост.

 Човешката намеса тук е изключително малка. Тя се състои в поставянето на три табели по пътя, една беседка, където да се скриете в случай на дъжд и три пейки от които да се насладите на смайващата гледка.

            Освен красотата и чистотата на природата, в Равногор ще Ви впечатлят и жителите на малкото селце, носители на отличителни за родопчаните черти, а именно доброта, отзивчивост и гостоприемство.

снимка: turismiotdih.com

снимка: mdl.bg

снимка: pochivka.bg

Четете още:

🔴 С децата си Маргарита Хранова играела на карти, с внуците - футбол

🔴 НАЙ-ГОЛЕМИЯТ КОРАБ В СВЕТА С БЪЛГАРСКИ КАПИТАН

🔴 Владо Пенев свали 20 кг, ходи пеш 20 км на ден





Източник: Родопчани





Коментари

горе