Пчелари с 350 кошера в Петко Каравелово превърнаха хобито си в бизнес



Светлана и Марин Великови предлагат в магазинчето си в търновския квартал „Картала” 6 вида мед, пчелен прашец, восък, прополис

СВЕТЛАНА И МАРИН ВЕЛИКОВИ ОТ ГОДИНИ САМИ СЕ ГРИЖАТ ЗА 350 кошера с пчели в Петко Каравелово. Те живеят във В. Търново и съвсем наскоро зарадваха съкварталците си в кв. „Картала“ с малко магазинче за пчелни биопродукти, лицензирано производство на пчелни майки и отводки. Семейството най-сетне е решило да превърне хобито си в бизнес и да се занимава само с меда. Дълги години Светлана е работила в шивашка фирма, а Марин е бил в радиозавода и във фирма за гвоздеи. Той е потомствен пчелар от Петко Каравелово и е наследил заниманието от прадядовците си.

ПРЕДИ ГОДИНИ ВЪРХУ ОБЩИНСКИ И ГОРСКИ ТЕРЕНИ КРАЙ СЕЛОТО двамата съпрузи започват да отглеждат пчели, после стигат до рекордните 350 кошера. „Аз съм четвърто поколение пчелар. Започнал съм да гледам пчели през далечната 1986 г. Сега за пръв път решихме да се покажем и отворихме това магазинче. Помещението купихме преди време, но едва сега сме го оборудвали и се надявам да се хареса на хората“, разказва Марин. Съпругата Светлана допълва, че работата с кошерите станала много и заради това тя напуснала шивашкото предприятие и сега се занимава само с този бизнес.

СРЕДНО НА ГОДИНА СЕМ. ВЕЛИКОВИ ИЗКАРВА ДО 8 ТОНА МЕД. Тази година обаче била една от най-лошите, но въпреки това двамата не се оплакват. „Трудно е да се работи, но това ни доставя удоволствие. Работата е много, но не ползваме помощници. Децата ни са големи, синът е в чужбина, а дъщерята работи във В. Търново. Идват на пчелина, но на разходка”, усмихват се Светлана и Марин.

ДВАМАТА СА СРЕД МАЛКОТО ЛИЦЕНЗИРАНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ на пчелни майки и рояци и на биопчелни продукти към Националната развъдна организация по пчеларство в Пловдив. Продават продукцията си на големите преработватели в страната и основно във фабриката в Масларево. Тази година са извадили основно мед от липа и букет, от акацията не е станал в чист вид заради големите валежи.

В МАЛКОТО ГАРАЖНО МАГАЗИНЧЕ В ЦЕНТЪРА НА КВ. „Картала“ лицензираните производители предлагат 6 вида мед, три вида пчелен прашец, който има чудодейни лечебни свойства, восък, прополис. Всичко е с биосертификат. Освен това сем. Великови се оказаха единствени във Велико Търново, които предлагат 10 вида различни вида насипен чай от различни билки. За да допълват дейността си, те предлагат и различни видове кафе, което мелят на място. Засега са си направили само страничка във Фейсбук, но тези, които обичат пчелните биопродукти, могат да се допитат до Светлана на тел. 0885 938 603.

Нели СУКОВА


Четете още:

🔴 Волейболистките приключиха с успех световното

🔴 Вижте античното злато, иззето от иманярска банда, в която е участвал и служител на ДАНС (СНИМКИ и ВИДЕО) Четирима души са с повдигнати обвине

🔴 Българи със злато в акробатиката на младежката олимпиада в Буенос Айрес





Източник: Борба.БГ





Коментари

горе