Коронавирусът дойде в България, утре - окончателно потвърждение



Коронавирусът вече е в България, има два регистрирани случая у нас, съобщи ген. Венцислав Мутафчийски, шеф на Националният оперативен щаб с цел координиране, организиране на действията на компетентните държавни органи във връзка с коронавируса на извънреден брифинг в Министерския съвет в полунощ.

Положителна е пробата на болни в Габрово  в Плевен.





Днес бе съобщено, че има 4 съмнителни проби, за които се мислеше, че са фалшиво положителни. При повторните проби две са били положителни.                                                                                                        Сега ще се търсят всички, които са контактували с въпросните двама пациенти и ще им бъдат взети проби.                                                                Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести добави, че болните са установени с референтния тест на Световната здравна организация. Мъж от Плевен и жена от Габрово са се оказали с положителни проби на теста, който е английски. Ще се прави още един тест, който да потвърди резултатите. Тази нощ ще бъдат направени новите тестове. Състоянието и на двамата пациенти вече е добро, били са зле преди дни.





Ще се направят тестове на всички хора, контактували с тях.

Доц. д-р Ангел Кунчев, главният държавен здравен инспектор, каза, че не можем да сме 100% сигурни, че двамата пациенти са положителни за коронавируса, защото не са съвсем типични случаи. Те не са пътували в чужбина и не са контактували с пътували в чужбина. 

Поставени са под карантина отделенията, в които са били болните. Вземат се проби от семействата им, които ще бъдат изследвани тази нощ. Издирени са и хората, с които те са контактували в отделенията. При жената е имало още две жени в отделението, правят им се проби.     





Утре най-рано в 10 ч. ще бъдат готови пробите на всички контактни лица и повторните проби на пациентите, каза ген. Мутафчийски. Той препоръча да не се презапасяваме, да си мием ръцете често, да не доближаваме хора на повече от метър и половина, да не се возим в претъпкан градски транспорт. 

Нямаме сигурен лабораторен резултат все още, казаха всички. 
Мъжът е на 27 години, а жената е на 75 г. Имена няма да бъдат съобщени. Те са в съзнание, добре са. Няма да се дават повече данни за тях.                                                                                                                                    


Четете още:

🔴 Жената на Борис Солтарийски си сложи силикон (СНИМКИ)

🔴 Грипът си отива до 10-ина дни, но идва коронавирусът

🔴 Медицински сестри наистина мизерстват, а в Правителствена болница има и такива с 4000 лв. заплата





Източник: 24 часа





Коментари

горе