Божия мост – природно вдъхновение



С настъпването на пролетта ви подканяме да си направите екскурзия до природна забележителност Божия мост,наричан още Жабокрек. Защото, омагьосващ с формите си и обграден от дъхава зеленина,Божия мост е идеална уикенд дестинация за топлото време.

Божия мост - природно връхновение

Когато застанете пред Божия мост вероятно ще направите моментална асоциация с живописните  Чудни мостове в Родопите. Тук обаче ви очаква само една скална композиция, за сметка на това толкова впечатляващо разгърната, че ще се преклоните за пореден път пред природната находчивост в играта на форми.





Обявеният през 1964 г. за природна забележителност Божи мост се намира в Чиренско-Лиляшкия карстов район в Северозападна България, на около 15 км от град Враца и на около 120 км от столицата София. Разделяйки землищата на селата Лиляче и Чирен, той се е формирал над малката рекичка Лиляшка бара, която извира от подземията му и чиито обитатели са множество жаби (откъдето е получил и другото си наименование – Жабокрек).

Божия мост - природно връхновение

Божия мост е естествено скално образувание с височина около 20 м. в централната част, оформящо няколко пещерни помещения (които на места достигат височина 100 м.), прорязани от слънчеви сводести камери и подземна галерия с дължина около 100 м. През лятото реката се превръща в няколко миниатюрни езерца, които обаче никога не пресъхват, тъй като темпертурата под моста е достатъчно ниска да съхранява водните запаси.





Можете да стигнете до това райско кътче по два начина – през село Чирен или през село Лиляче. Дори да се объркате в следването на указателните табели, помолете някой от местните жители да ви упъти към Божи мост или Жабокрек. Ако пък пожелаете да научите подробности около историята на феномена, пригответе се да чуете куп чудновати хипотези. Най-простичкото обяснение е, че единствено Божията ръка, ръководена от любовта към хората, може да създаде нещо толкова уникално и необяснимо.

Божия мост - природно връхновение

Друга версия е, че единствено Божия мост винаги оцелявал в борбата с природните стихии, отнасяли по пътя си другите мостове (градени от всевъзможни материалинад реката. Има и хора, които вярват (защото така са слушали), че някога във величествените пещерни зали под Божия мост, удивени от съвършените природни форми и красотата на местността, са пребивавали цар Константин и царица Елена.     





Ако оставим легендите настрани и се доверим на научните факти обаче, до днешния си вид Божия мост достига след хиляди години оформяне. Предполага се, че някога на това място е имало огромна пещера, част от стените на която били разрушени от опустошително природно бедствие. Благодарение на вятъра, водата и ерозионните процеси пък, камъните са се загладили, а пространството под свода е придобило отчетлива детайлност.

Божия мост - природно връхновение

И наистина, ако се вгледате внимателно в скалите ще откриете миниатюрни пещери в пещерите, както и куп странични разклонения на по-високо ниво, до които можете да стигнете или чрез катерене, или по специално монтирана дървена стълба (която обаче не изглежда особено надеждна).

 

Ще ви направи впечатление, че теренът около природна забележителност Божи мост е много добре поддържан. Причината е, че се посещава от множество еко любители и чуждестранни туристи. Изградени са екопътеки с места за къмпингуване, опасните участъци са обезопасени, а множеството мостчета и пейки разкриват чудесна панорамна гледка. Ако пък искате да видите къде царица Елена е посрещала изгрева, разположете се на високата наносна тераса с романтичното име „Балкончето“

Божия мост - природно връхновение





Не пропускайте да посетите намиращата се зад моста стара римска крепост, която подсказва за древното минало на местността. До нея ще ви отведе криволичеща дървена пътека, виеща се измежду гъстите гори, които някога са обхващали цялата местност. Според указателната й табела тя принадлежи към късноримския период и ранното българско средновековие, и се е използвала като стражеви пост. Разходете се и до разположената в съседство на Божи мост пещера „Понора“, където тече подземна река, оформяща група малки водопади и езерца.





Със своята естествена и съвършена красота, Божия мост достойно се нарежда сред най-красивите природни чудеса на България. Така че няма да сбъркате, ако го посетите през уикенда – най-малкото, за да почерпите доза природно вдъхновение за предстоящата работна седмица. Защото няма по-зареждаща сила от природата и нейните красиви творения.

Автор: Цвети Тошева


Четете още:

🔴 Елин Пелин спасява сърцето на Вазов

🔴 Корнелия Нинова с инфарктно раждане

🔴 Лесен режим с кисело мляко стопява до 6 кг за седмица





Източник: Розали





Коментари

горе