Новите златни професии: Ето най-търсените специалистиИзследване за следващите 3-5 години разкри, кои ще са златните професии.

Проучване на Агенцията по заетостта може да помогне на хората, които обмислят да сменят професията си и на тези, на които им предстои избор на първа професия. Хората, завършили средно образование, ще са малко по-търсени, отколкото висшистите. 

А кои са най-търсените професии. Първо, за тези с диплома за висше образование. Най-търсени ще се архитектите и строителните инженери. Глад за кадри ще има и в здравеопазването, но за медицински сестри и лаборанти.

Ще се търсят учители, икономисти и ИТ специалисти.

За хората със специално образование. Най-търсени ще бъдат специалистите в търговията и в хотелиерството. Ще се търсят също строители и шофьори. 

Експерти прогнозират още, че в секторите, в които има недостиг на работна ръка, има и най-голям шанс за повишаване на заплатите, пише standartnews.com.

Любомир Христов очаква да започне първата си работа в адвокатска кантора, но казва, че близо два месеца е търсил своето работно място:

„Има пренасищане в  сектора, аз съм завършил право. Има много юристи и затова“, казва той.

Резките темпове на увеличаване на доходите обаче карат все по-често бизнеса да търси възможности за използването на изкуствен интелект, който да замени липсващите служители.

 


Четете още:

🔴 Важна новина за пенсионерите. По-малко стаж

🔴 Жоро Илиев изпрати 4 души да ме откарат в ресторант "Мираж": Еми Стамболова проговори

🔴 Драстичен срив на сделките с имоти в София, на какво се дължи

Източник: Марица

Коментари

горе