Болно време удря България през следващите 96 часа, а аномалия витае около зимата и снега / КАРТИОпределено, през следващите 96 часа, ще сме свидетели на "болно време". Тези дни температурите в България ще се повишат до 20-22 градуса по Целзий, а някои модели дори прогнозират стойности до 24-25градуса по Целзий и то в сърцето на зимата. Такава прогноза направи синоптикът Имре Дузмат от Meteo Balkans ("Метео Балканс").

Температурна аномалия 

Миналата седмица в Испания, отбелязаха нов национален температурен рекорд, като в района на Гаварда във Валенсия в четвъртък (25-януари), беше регистрирана максимална температурна стойност от 30,7°C, стойност, която е най-високата температура, регистрирана някога в Испания и в цяла Европа за месец януари и то на фона на студеното време на Балканите, а сега сме свидетели на топло и пролетно време. 

Дори на фона на очакваното полярно затопляне, зимата така и не показа своят чар. Родените преди 2000 година си спомнят за по-тежките зими, и дори през 2012 и 2017 година, имахме класически зимни обстановки, породени от стратосферното затопляне. Бяхме свидетели на почти замръзналият Дунав и т.н.

Повечето детерминистични модели сякаш "местят" зимата ден след ден, напред във времето. С други думи, ако GFS прогнозираше зима на 11-12 февруари, то сега прогнозира подобна обстановка на 16-18 февруари. 

Според глобалните модели - ECMWF  и GFS все пак прогнозират включване на полярно нахлуване и дори блокиращи обстановки, но реално вероятността зимата да се завърне след 15-17 февруари - намалява, защото реално Слънцето става все по-силно и се доближаваме повече до пролетното равноденствие. 

Ще имаме ли зима до края на сезона?  

Отговорът на този въпрос е "ДА!" Ще имаме зима", но няма да е това, което очакваме всички. Ще сме свидетели на валежи от сняг, но до блокиращи обстановки и валежи от сняг от 30-40см - едва ли...

Очакваното захлаждане ще понижи температурите, но няма да са под нормата за месеца. Температурите на изолирани места ще се понижат до минус 10-15 градуса по Целзий, но за няколко дена и то предимно над планинските райони.

Разрушаване на полярният вихър 

Очакваното застудяване към края на месеца


Четете още:

🔴 ГРЪМ В РАЯ! Ергенката Валерия призна: Евгени не ме иска!

🔴 Новите златни професии: Ето най-търсените специалисти

🔴 Важна новина за пенсионерите. По-малко стаж

Източник: Блиц

Коментари

горе