Двустайните апартаменти в този наш град удариха 1100 евро/кв. мНашенецът традиционно дава мило и драго да живее в собствен дом. По този показател в класацията за страните от Европа българите се нареждат веднага след румънците.

В северната ни съседка близо 95% от хората живеят в собствено жилище, докато у нас процентът им е 85 на сто, сочи статистиката. Ако погледнем ситуацията в Германия, там тя е напълно различна - мнозинството от хората предпочитат да живеят под наем, пише Марица.

И така, търсите да закупите ново жилище в Пловдив! Какви са възможностите ви?

„Относно средните цени през последната година в Пловдив данните на Bulgarian Properties сочат, че през последното тримесечие на 2023 г. те са достигнали ниво от 1180 евро/кв. м спрямо 1070 евро/кв. м година по-рано.

Това представлява годишен ръст малко под 11% на годишна база. В края на 2022 г. този ръст е бил двоен - 23.5%, което идва да покаже, че и в Пловдив, както и в София темповете на нарастване на цените са се забавили през 2023 г.

Нашите очаквания са този процес да продължи и през 2024 г., когато очакваме ръстовете да се забавят до около 5%“, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на Bulgarian Properties.

Според анализи на брокери през изминалата година в Пловдив основно са се търсели жилища в по-ниския ценови клас. Купувачите предпочитат да влагат парите си в имоти, чиито цени се движат в диапазона 950 и 1100 евро/кв. м, а това са предимно двустайни апартаменти.

Това промени и картината на пазара на наемите.

„В София наблюдаваме значителен ръст и повишение на наемите на жилища, като през последните две години увеличението достигна и над 50% за някои имоти“, твърди Полина Стойкова.

Пазарът показва, че средните цени в столицата в момента се движат между 7 до около 30 евро на кв. м, като масово се отдават жилища на цени  между 450 и 1200 евро месечно, в зависимост от големината и състоянието на завършеност.

Предимство за централните части на града е наличието на гараж или паркомясто, които обикновено се отдават с допълнителна цена за наем 100-150 евро.

В Пловдив ясно се вижда, че търсенето е по-голямо от предлагането и цените са 20-30 процента по-високи през последната година и половина. В топлокации средната цена за наем на приличен двустаен апартамент е от 600 евро, ако въобще се намери подобна оферта, защото тези жилища се предлагат по 150 лв. за нощувки на вечер.

В сравнение с преди 4 -5 години разликите са много големи - цените на жилищата са около 40-50 процента по-високи. При наемите скокът е в същите нива.

„Друга съществена разлика е, че за това време градът се разшири значително и се обособиха още повече локации с високи цени на жилищата - една от тях е квартал „Христо Смирненски“ в западните части на града“, обобщава Стойкова.


Четете още:

🔴 Ето как Гери от "Къртицата" омаяла Марто Нотариуса за час

🔴 Болно време удря България през следващите 96 часа, а аномалия витае около зимата и снега / КАРТИ

🔴 ГРЪМ В РАЯ! Ергенката Валерия призна: Евгени не ме иска!

Източник: Дарик

Коментари

горе