Европа реши! Въвеждат се нови правила за електроуредите вкъщи, вече ще...Европейска директива ще осигури разширяването на правата на потребителите за битовите електроуреди, които са си купили.

Документът ще бъде приет още тази година, след като Европейският парламент и представители на страните от ЕС приемат постигнатото споразумение за допълнителна защита на потребителите. Това съобщиха от белгийското председателство на Съвета на ЕС и германският евродепутат Рене Репаси, цитирани от ДПА.   

Споразумението предвижда да бъде удължена с една година законовата гаранция за ремонтираните уреди, най-вече за бялата техника.

Така вместо двегодишна, колкото е гаранцията при закупуване на нов уред, ЕС ще изисква от производителя и търговеца да отпуснат още година гаранция след ремонта му. Производителите на битови електроуреди вече няма да имат право да произвеждат уреди, които не могат да се ремонтират, а сервизите и търговците да отказват тяхната поправка.

Независимите сервизи за ремонт на тези уреди ще получат право на по-добър достъп и цена на резервните части. Целта е потребителите  е да предпочетат да занесат уреда си на ремонт в сервиз, вместо да купуват нов. По този начин ще бъдат насърчени практиките на "по-устойчиво потребление" в европейските страни. 

Споразумението обхваща домакински уреди, бяла техника, сред които перални машини, прахосмукачки и дори смартфони, се казва в изявлението на Европейския парламент. След приемане на директивата, базирана на постигнатото споразумение и публикуването й в Официалния вестник на общността, държавите членки трябва да я транспонират до 24 месеца в националното си законодателство. 

С новата директива ЕС ще подкрепи кръговата икономика и намаляването на отпадъците, заяви за в. „Телеграф“ създателката на платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова. 

Проучване на Евробарометър от 2020 г. показало, че много от хората в ЕС биха предпочели да ремонтират уредите си, вместо да купуват нови. „Но те са принудени да се откажат от ремонт, защото или цената на поправката е висока, или уредите са произведени така, че корпусът им не може да се отвори и поправи, или са програмирани да дефектират с изтичане на гаранционния срок.

„Освен възможността да ползват уредите по-дълго производителите  трябва да предоставят безплатен достъп до информацията за поправка и поддръжка на уредите. Онлайн платформи ще помагат на хората да намират най-близките сервизи. Друг бонус е, че потребителите ще получават резервни уреди, които да ползват, докато трае ремонтът на техния например хладилник, посочи още Руменова. 


Четете още:

🔴 Здравко Василев за НЛО-то: Не казвам, че има разум, но беше истинско. Подскачаше постоянно и се местеше

🔴 Биляна Гавазова се завърна в bTV, а Деси Стоянова... СНИМКИ

🔴 Предстои скок на самолетните билети

Източник: Блиц

Коментари

горе